Eğitim Fakültesinin Farklı Bölümlerinde Okuyan Öğretmen Adaylarının Mental Rotasyon ve Reaksiyon Zaman Performanslarının İncelenmesi (Bursa Uludağ Üniversitesi Örneği)

Author:

Number of pages:
345-357
Language:
Türkçe
Year-Number:
2020-Volume 15 Issue 1

Lisans eğitiminde öğretmen adaylarının gerek alan gerekse öğretmenlik meslek bilgisi bakımından donanımlı olmaları beklenmektedir. Fakat eğitimde farkı yaratacak olan öğretmen adaylarında; bilgi edinme, yaşamda karşılaştığı problemleri algılayıp çözme, stateji geliştirme, doğru ve hızlı karar verme eylemlerini değerlendirebilen öğretmen niteliklerini belirlemeye çalışmak önemli görülmektedir. Buradan hareketle Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim ve Spor Bilimleri Fakültesinde okuyan öğrencilerinin mental rotasyon ve reaksiyon zaman performanslarını çeşitli değişkenler açısından belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmaya; 2018- 2019 eğitim öğretim yılı Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik, Fen Bilgisi, Bilgisayar Teknolojileri ve Öğretimi Öğretmenliği Bölümleri ile Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümlerinde okuyan toplam 136 erkek öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada mental rotasyon ve reaksiyon zamanlarını ölçmek için bilgisayar tabanlı özel bir program kullanılmıştır. Verilen normal dağılım gösterip göstermediği Shapiro Wilk Testi, bağımsız grupların arasındaki farklılıklar Mann Whitney-U Testi, ilişiki düzeyi Pearson Korelasyonu ile analiz edilmiştir. Bölümlerin mental rotasyon doğru cevap sayısı ve etkin cevaplama zamanına göre yapılan karşılaştırmasında, beden eğitimi ve spor, matematik ve fen bilgisi öğretmenliği öğrencileri ile bilgisayar oyuncuları arasında bilgisayar oyuncuları lehine istatistiksel düzeyde anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Bölümlere göre görsel ve işitsel fix ve interval reaksiyon zamanlarında beden eğitimi ve spor öğrencisi ile bilgisayar oyuncusu arasında, bilgisayar oyuncuları ile fen bilgisi öğretmenliği öğrencileri, bilgisayar oyuncuları ile matematik öğretmenliği öğrencilerinin görsel seçmeli reaksiyon zamanı fix interval düzeyleri arasında istatistiksel düzeyde anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Yapılan çalışmalar genel olarak mental rotasyon becerisinin başarı faktörünü olumlu yönde etkilediğini belirtmektedir. Fakat disiplinler arası mental rotasyon becerisini inceleyen çalışmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Bu nedenle detaylı sonuçlar elde edebilmek için literatüre ışık tutacak mental rotasyon performansları inceleyen farklı öğretmenlik ve temel bilimler bölümlerinde okuyan öğrencilerle daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünülmektedir.

Keywords


In undergraduate education, prospective teachers are expected to be equipped in terms of field and teaching profession knowledge. But the teacher candidates who will make a difference in education; It is seen that it is important to try to determine the qualifications of teachers who can evaluate information, perceive and solve problems in life, develop strategies, and evaluate correct and fast decision making actions. In line with this information, it was aimed to determine the mental rotation and reaction time performance of the students of Bursa Uludağ University Faculty of Education and Sports Sciences in terms of various variables. To research; In the 2018-2019 academic year, a total of 136 male students voluntarily participated from Bursa Uludağ University Faculty of Education Mathematics, Science, Computer Technologies and Teaching Departments and Sports Science Faculty Physical Education and Sports Teaching Departments. In the comparison of the departments according to the number of correct answers of mental rotation and effective response time, between physical education and sports students and computer players, between computer teacher department students and computer players, between computer players and science teacher students, between computer players and mathematics teacher students A statistically significant difference was found in favor of the computer players. According to the departments, between of visual selective reaction time fix interval levels physical education and sports students and computer players, computer players and science teacher students, computer players and mathematics teacher students, a statistically significant difference was found in favor of the computer players. Studies indicate that mental rotation skill affects the success factor positively. However, studies examining interdisciplinary mental rotation skills are limited. Therefore, in order to obtain detailed results, it is thought that more studies are needed with the students studying in different teaching and basic sciences departments examining mental rotation performances to shed light on the literature.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 1,015
Number of downloads 473

Share

Turkish Studies-Educational Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.