KONSERVATUVAR MÜZİK ÖĞRENCİLERİNİN OTOMATİK DÜŞÜNCELER, TEKRARLAYAN OLUMSUZ ÖZ-DERİN DÜŞÜNCELER, ALGILANAN SOSYAL YETKİNLİK DÜZEYLERİ İLE PERFORMANS ALANINA İLİŞKİN AKADEMİK BAŞARILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Author:

Number of pages:
723-742
Language:
Year-Number:
2019-Volume 14 Issue 3

Müzisyenler için performans olgusu, temel olarak birçok teknik, müzikal beceri ve yetkinliği kapsamaktadır. Bunun yanı sıra, müzik ve performans eğitimi sürecinde bireylerin çeşitli psikolojik, zihinsel yaklaşımlarının bu süreçte etkili olduğu alanyazında yapılan araştırmalarda belirtilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Konservatuvar müzik öğrencilerinin otomatik düşünceleri, tekrarlayan olumsuz öz –derin düşünceleri, algılanan sosyal yetkinlik düzeyleri ile performans alanlarına ilişkin akademik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu araştırma 2018 yılında, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Ve Sahne Sanatları Bölümü 14’ü erkek, 39’u kız öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir (n=53). Verilerin toplanmasında öğrencilerin sınıfları, performans alanları ve performans alanlarına ilişkin akademik not ortalamaları ile Otomatik Düşünceler Ölçeği, Tekrarlayan Olumsuz Öz Derin Düşünce Ölçeği ve Algılanan Sosyal Yetkinlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler bağımsız gruplar t-testi, Anova ve Pearsonkorelasyon analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin performans alanlarına ilişkin akademik başarı not ortalamalarıyla Otomatik Düşünceler Ölçeği, Tekrarlayan Olumsuz Öz-Derin Düşünceler Ölçeği ve Algılanan Sosyal Yetkinlik ölçek toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur (p>0, 05). Alanyazında müzik ve performans eğitimi sürecinde bireylerin çeşitli psikolojik, zihinsel yaklaşımları ile müzik performans başarıları arasında ilişki olduğu belirtilmekle beraber, bu araştırmada araştırılan otomatik düşünce, tekrarlayan olumsuz öz-Derin Düşünce, algılanan sosyal yetkinlik ile müzik performans başarısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamasının, alana özgün bir katkı sağladığı düşünülmektedir. Bu araştırma pilot bir çalışma olduğu için, başka evren ve örneklemlerde tekrarlanmasının önemli olabileceği düşünülmektedir.

Keywords


For musicians, the musical performance mainly involves many technical and musical skills and competencies. In addition, it is stated in different researches in the literature that individuals various psychological, mental attitudes and habits are also effective in the process of music and musical performance education. The aim of this study is to investigate the relationship between the conservatory music students automatic thoughts, self rumination, social competence levels and academic achievements in their performance areas. This research was conducted on 14 male and 39 female students in Ankara University State Conservatory Department of Music and Performing Arts in 2018 (n=53). In the collection of data, grade point averages of students, grade, performance areas, Automatic Thoughts Scale, Perceived Social Competence Scale and Self-Rumination Scale were used. Data obtained from the study were analyzed using the independent groups t-test, Anova and Pearson correlation analysis. It was found that there was no statistically significant difference between the students' grade point averages and total scores of Automatic Thoughts Scale, Perceived Social Competence Scale and Self-Rumination Scale (p>0.05). The literature suggests that there is a relationship between various psychological and mental approaches of individuals and their music performance achievements in music and performance education process. However, this study makes an original contribution to the field by finding no statistically significant difference between automatic thoughts, self -rumination, perceived social competence and music performance achievement. As this research is considered as a pilot study, it is thought that it may be important to repeat it in other universes and samples.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 848
Number of downloads 428

Share

Turkish Studies-Educational Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.