Freud’un Rüya Kuramı Bağlamında Çizgi Filmlerde Cinselliğin Sunumu: “3 Altında: Arcadia Hikâyeleri” ne Yönelik Göstergebilimsel Bir Analiz

Author:

Number of pages:
985-1005
Language:
Türkçe
Year-Number:
2022-Volume 17 Issue 5

Çizgi filmlerin hedef kitlesi genelde çocuklardır. Dolayısıyla çocukların beğenerek izlediği bu yapımlar onların sosyalleşmesi ve bilinçlenmesi açısından oldukça önemli bir işleve sahiptir. Çocukluk dönemi, etkiye en açık olunan dönemdir. Bu dönemde bilinçaltının şekillenmesinde çizgi filmlerin etkisi oldukça önemli görülmektedir. Çizgi filmler aracılığıyla çocuklara belli mesajların aktarılması söz konusudur. Çizgi filmlerde adalet, sevgi, eşitlik vb. olumlu mesajlar iletildiği gibi şiddet, cinsellik vb. olumsuz mesajlar da aktarılmaktadır. Bu mesajlar, çocukların özdeşim kurduğu karakterler aracılığıyla benimsenmektedir. Medyanın etkisine açık olan çocukların, çizgi filmler aracılığıyla bilinçaltına olumsuz göstergeler ekilmesi ciddi bir sorun olarak görülmektedir. Çizgi filmin arkeolojik çerçevesi ve iletişimsel işlevleri üzerinde durulan çalışmada Freud’un “Rüya Kuramı” detaylandırılmaktadır. Bu bağlamda çizgi filmlerde cinselliğin örtük bir şekilde, semboller aracılığıyla nasıl sunulduğu konusuna odaklanılmaktadır. Bu yönüyle çalışma, çizgi filmlerde semboller aracılığıyla örtük bir biçimde sunulan cinsel öğelerin ortaya çıkarılmasını amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Türk medyasında sıkça tartışılan, IMBD puanı yüksek ve yapılan ön incelemede oldukça fazla cinsel öğe barındırdığı tespit edilen Netflix yapımı “3 Altında: Arcadia Hikâyeleri” filmi örneklem olarak ele alınmaktadır. Filmin, Sigmund Freud’un “Rüya Kuramı”ndan hareketle göstergebilimsel analizi yapılmaktadır. Yapılan incelemede, analiz edilen çizgi filmde cinselliğin genel itibariyle örtük bir şekilde, semboller aracılığıyla sunulduğu ve çocuk bedenlerinin cinsel arzu nesnesi olarak kullanıldığı görülmektedir.

Keywords


The target audience of cartoons has generally been children. Therefore, these productions, which children enjoy watching, have a very important function in terms of their socialization and awareness. Childhood is the period most vulnerable to influence. In this period, the effect of cartoons on the shaping of the subconscious is considered very important. Certain messages are conveyed to children through cartoons. Besides positive messages such as justice, love, equality, negative messages such as violence and sexuality are also conveyed in cartoons. These messages are adopted through the characters that children identify with. It is seen as a serious problem that negative indicators are planted in the subconscious of children, who are open to the influence of the media, through cartoons. In the study, which focuses on the archaeological framework and communicative functions of the cartoon, Freud's "Dream Theory" is detailed. In this context, the focus is on how sexuality is implicitly presented through symbols in cartoons. In this respect, the study aims to reveal the sexual elements that are implicitly presented through symbols in cartoons. For this purpose, the Netflix production "3 Below: Tales of Arcadia", which is frequently discussed in the Turkish media, has a high IMBD score and was found to contain quite a lot of sexual elements in the preliminary examination, was determined as a sample. The semiotic analysis of the film was made based on Sigmund Freud's "Dream Theory". In the analysis, it was determined that sexuality was generally presented implicitly through symbols in the analyzed cartoon and children's bodies were used as objects of sexual desire.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 490
Number of downloads 424

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.