Metin Uzunluklarının Öğrenci Başarısına Etkisi ve Öğrencilerin Metin Uzunluklarıyla İlgili Görüşlerinin Değerlendirilmesi

Author:

Number of pages:
345-360
Language:
Türkçe
Year-Number:
2020-Volume 15 Issue 1

Bu araştırmanın amacı Türkçe ders kitaplarında temel becerileri kazandırma hususunda önemli bir yere sahip olan metin uzunluklarının öğrenci başarısı üzerindeki etkisini belirlemek ve öğrencilerin metin uzunluklarıyla ilgili görüşlerini tespit etmektir. Bu araştırmada nicel ve nitel veri tekniklerinin bir arada yer aldığı, araştırma sonuçlarını bütünleştiren karma desen çeşitlerinden açımlayıcı sıralı karma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Adıyaman ili Besni ilçesindeki bir ortaokulda öğrenim görmekte olan 7. sınıf öğrencilerinden 30’u deney grubu, 30’u da kontrol grubu olarak seçilmiştir. Çalışma grubundaki 7. sınıf öğrencileri seçkisiz olmayan örneklem yöntemlerinden biri olan amaçsal örneklem yönteminin çeşitlerinden tabakalı amaçsal yönteme göre seçilmiştir. Araştırma kapsamında nicel veri toplama aracı olarak “İşlenen Metni Anlama Başarı Testi (İMABT)” kullanılırken nitel veri aracı olarak da “Yapılandırılmış Görüş Bildirim Formu (YGBF)” kullanılmıştır. Araştırma verilerinin nicel analizinde verinin yapısı göz önünde bulundurularak parametrik testlerden bağımlı ve bağımsız gruplarda t-testleri kullanılmıştır. Analizler “SPSS-PASW Statistcs 18” paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma verilerinin nitel analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Deneysel işlemin başında deney ve kontrol gruplarına bir uzun ve bir kısa metin işlenmiştir. Daha sonra bu işlenen metinlerle ilgili başarı testi yapılmıştr. Deneysel işlem boyunca deney grubuna haftada bir metin olmak üzere beş kısa metin, kontrol grubuna da haftada bir metin olmak üzere beş uzun metin işlenmiştir. İşlenen her metinle ilgili başarı testi yapılmıştır. Deneysel işlemin sonunda ise deneysel işlemin başında kontrol ve deney grubuna işlenen bir kısa ve uzun metin tekrar işlenip başarı testi yapılmıştır. Bu araştırmanın sonucuna göre deney grubunun kısa metinler ön test ve son test başarı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir [(t (58) = -4.058 (p=0.000)]. Deney grubunun uzun metinler ön test ve son test başarı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı sonucuna varılmıştır [t(29) =-.367 (p = .716)]. Araştırma grubundaki öğrencilerin çoğu Türkçe ders kitaplarındaki metinlerin uzun olduğunu, kısa metinlere yer verilmesi gerektiği ile ilgili görüş beyan etmişlerdir.

Keywords


The aim of this study is to determine the effect of text lengths, which have an important place in teaching Turkish basic textbooks, on student achievement and to determine students' views on text lengths. In this research, exploratory sequential hash method, which is a combination of quantitative and qualitative data techniques and integrates research results, was used. In the 2018-2019 academic year, the study group of the study was selected as an experimental group and 30 as a control group among 7th grade students studying in a secondary school in the district of Besni in Adıyaman province. 7th grade students in the study group were selected from the varieties of the purposeful sampling method, which is one of the non-random sampling methods, according to the stratified aim method. Within the scope of the research, “Understanding the Processed Text Success Test (IMABT)” was used as the quantitative data collection tool, while the “Structured Feedback Form (YGBF)” was used as the qualitative data tool. In the quantitative analysis of the research data, considering the structure of the data, t-tests were used in dependent and independent groups, which are among the parametric tests. The analyzes were carried out using the package program “SPSS-PASW Statistcs 18”. Content analysis was used in the qualitative analysis of the research data. At the beginning of the experimental process, a long and a short text was written to the experimental and control groups. Later, a success test was performed on these processed texts. During the experimental process, five short texts, one weekly, for the experimental group, and five long texts, one weekly for the control group, were processed. Achievement test was performed for each text processed. At the end of the experimental process, at the beginning of the experimental process, a short and long text that was processed to the control and experimental group was reprocessed and a success test was performed. According to the results of this research, a statistically significant difference was found between the short texts pretest and posttest achievement scores of the experimental group [(t (58) = -4.058 (p = 0.000)). It was concluded that there was no statistically significant difference between the scores [t (29) = -. 367 (p = .716)]. Most of the students in the research group stated that the texts in the Turkish textbooks were long and short texts should be included.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 592
Number of downloads 466

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.