ÖĞRETMEN ADAYLARI TARAFINDAN YAZILAN RESİMLİ KİTAPLARIN ANLAMA, ANLATMA VE TEPKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BİÇİMLENDİRİCİ DENEME ARAŞTIRMASI

Author:

Number of pages:
1805-1821
Language:
Year-Number:
2019-Volume 14 Issue 3

Biçimlendirici Deneme araştırması olarak desenlenen bu araştırmanın eğitimsel amacı ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama, sözlü anlatım ve resimli kitaplara verdikleri yazılı tepki seviyelerinde artışlar sağlamaktır. Bu çalışmaya Ankara'da bulunan bir ilkokuldan 22 ikinci sınıf öğrencisi, bu öğrencilerin öğretmeni ve 6 öğretmen adayı katılmıştır. Araştırma sekiz hafta sürmüştür. Birinci hafta ön test, sekizinci hafta ise son test verileri toplanmıştır. Araştırmanın ön ve son test verileri profesyonel bir yazar tarafından yazılan resimli çocuk kitabı kullanılarak toplanmıştır. İkinci ve yedinci haftalar arasında ise öğretmen adayları tarafından hazırlanan resimli kitaplar kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin hikâye haritası ile ilgili anlama sorularındaki başarıları, yazılı tepkileri, sözlü anlatımları ve okuma ilgileri ile ilgili ölçmeler yapılmıştır. Buna ek olarak, öğretmen adayları, öğrenciler ve sınıf öğretmeniyle yarı-yapılandırılmış ve yapılandırılmamış görüşmeler yapılmıştır. Birinci ve sekizinci hafta yapılan ön ve son test sonuçları karşılaştırıldığında öğrencilerin hikâye haritası ve yazılı tepkilerinde anlamlı farklılıklar olduğu ve puanlarını yükselttikleri görülmüştür. Öğretmen adayları tarafından hazırlanan resimli kitapların kullanıldığı iki ve yedinci haftalar arasında ise genelde öğrencilerin anlama ve yazılı tepki puanlarında doğrusal ve anlamlı bir artış olduğu gözlenmiştir. Uygulama sonunda öğrencilerin okuma ilgilerinde de artışlar gözlenmiştir. Seçilen dört öğrencinin sözlü anlatım becerileri sekiz hafta boyunca ölçülmüş ve öğrencilerin puanlarını doğrusal olarak arttırdıkları görülmüştür. Öğrencilerle yapılan görüşmeler resimli kitaplara yönelik yoğun ilgiye sahip olduklarını ve resimli kitap yazmayla ilgili isteklerinin olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu araştırmayla ulaşılan deneysel sonuçlar öğretmen adayları tarafından hazırlanan resimli kitapların öğrenciler tarafından beğenildiğini ve bu kitapların onların okuma, yazma ve tepkilerini geliştirecek öğretimsel materyaller olarak kullanılabileceklerini göstermiştir.

Keywords


The purpose of this research, which is designed as a formative experiment, is to increase second graders' reading comprehension, written responses and oral retelling scores. Twenty-two second grade students from a primary school in Ankara, their teacher, and 6 pre-service teachers (PSTs) participated in this study. The study lasted eight weeks. First week pre-test, and eighth week post-test data were collected. The pre-and-posttest data of the study were collected by using picturebooks written by a professional author. Between the second and seventh weeks, self-published picturebooks (SPPBs) created by the PSTs were used. In this study, the students' achievement in the comprehension questions (story maps), written responses, and oral retellings were measured. Their reading interests were also surveyed. In addition, semi-structured and unstructured interviews were conducted with the PSTs, students, and the classroom teacher. When the pre-and-post-test results of the first and eighth weeks were compared, it was seen that there were significant differences in the students' story map and written response scores, and they could increase their scores. Between the second and seventh weeks, the SPPBs created by the PSTs were used and the results showed that there was a linear and significant increase in the students' comprehension and written response scores. Increases in students' reading interest have also been observed at the end of the intervention. The oral retelling skills of the four students were measured for eight weeks and it was seen that the students increased their scores linearly. The interviews with the students revealed that they had an intense interest in the picturebooks and they had a desire to be a picturebook author. The empirical results obtained from this research showed that the picturebooks created by the PSTs were liked by the students and that these books could be used as instructional materials to improve their reading, writing, and responses.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 1,062
Number of downloads 606

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.