1. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SAHİP OLMALARI GEREKEN YETERLİLİKLERİN SINIF ÖĞRETMENLERİ VE EBEVEYNLERİN GÖRÜŞLERİ ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Author:

Number of pages:
2089-2116
Language:
Year-Number:
2019-Volume 14 Issue 4

Bu araştırma ile 4+4+4 olarak bilinen zorunlu-kademeli eğitim sisteminde okula hazır olma ve okula başlayan 1. sınıf öğrencilerinden beklenilen yeterliliklerin neler olması gerektiği konusu sınıf öğretmenleri ve ebeveynlerin görüşlerine dayalı olarak belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma grubuna dâhil olan bireylerin süreç hakkındaki düşüncelerine ilişkin bilgi toplamak amaçlanmıştır bu sebeple araştırma nitel araştırma metodolojisi içerisinde yer alan olgu bilim desenine göre planlanmıştır. Araştırmanın verileri görüşme formu yaklaşımı tekniği kullanılarak toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak da araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formu açık uçlu sorulardan oluşmaktadır. Araştırma toplam 30 kişi ile gerçekleştirilmiştir. İçerik analizi ve betimsel analiz yöntemi bütünleştirilerek kullanılmıştır. Görüşmeye katılan öğretmen ve ebeveynlerin görüşleri incelendiğinde birçok beceri ve yeterlilik ifade ettikleri görülmüştür. Bu beceriler literatür taraması sonucunda altı ana başlık altında toplanmıştır. Her kategoride ifade edilmiş olan becerilerin ve yeterliliklerin frekans dağılımları-yüzdelik sıralamaları temel alınmış, doğrudan alıntılara yer verilerek bulgular açıklanmış ve yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda: 1.) Sınıf öğretmenleri ve veliler ilkokula başlangıç için biyolojik yaşın bir kriter olması gerektiğini ama tek başına hiçbir zaman yeterli olmadığı görüşünü savunmuşlardır. 2. Sınıf öğretmenleri ve veliler okula hazır oluşu etkileyen en önemli unsur olarak aileyi göstermişlerdir. 3. Sınıf öğretmenleri ve veliler 60-65 aylık öğrenciler ile 66 aylık ve üstü öğrenciler arasında okula hazır bulunuşluk durumları açısından farklar olduğunu ileri sürmüşlerdir. Özellikle motor beceriler, duygusal gelişim ve okula uyum açısından farklar olduğunu belirtmişlerdir.4. Sınıf öğretmenleri ve veliler okula başlamada sosyal-duygusal becerileri; psiko-motor, bilişsel beceriler ile öz-bakım ve dil becerilerinden daha önemli gördüklerini ifade etmişlerdir. 5. Sınıf öğretmenleri ve veliler okullarda değerlendirme komisyonu kurulması fikrini ileri sürmüşler ama yine de son kararın aileye bırakılması fikrini benimsemişlerdir.

Keywords


In this study, looking at the subject, for children about to start school in obligatory-graded education system, which proficiencies children should have and starting school are aimed in the light of classroom teachers’ and families’ opinions. Research group of individuals who are involved in the process was to gather information regarding thoughts about this reason, the phenomenological method, in researchwas used. Research data was collected using interview techniques approach. As data collecting means developed by the researchers was used semi-structured interview form. The interview form is composed of open ended questions. Research was conducted with a total of 30 people. Qualitative research methods of data collection techniques obtained from the the application that interview predetermined conceptual framework for data analysis and descriptive analysis method is by integrating the content is used. Interviews of teachers and parents participating in the opinions expressed examining it was found that many skill and proficiency. As a result of this literature skills are grouped under six main headings. In every category of skills and proficiens has been stated at-frequency distributions were based on percentile rank, by including a direct citations the findings were explained and interpreted. As a result of the study: 1.)Classroom teachers and parents of biological age for starting primary school should be a criterion, but the view alone is never enough defended.2.) Classroom teachers and parents as the most important factor affecting school readiness family have shown. 3.) Classroom teachers, students and parents with 60-65 months between 66 months and above students in terms of school readiness state argued that there are differences. Especially motor skills, emotional development and school stated that there were differences in terms of harmonization. 4.) Classroom teachers and parents at the start of school social-emotional skills; psycho-motor, cognitive skills and language skills more important than the self-care expressed that seen. 5.) Classroom teachers and parents in schools have put forward the idea the establishment of assessment commission, but still left the final decision to have embraced the idea of the family.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 880
Number of downloads 661

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.