Türkçe ve Türk Kültürü Dersi'nde Görev Temelli Etkinliklerin Isviçre'de Yaşayan Türk Çocuklarının Akademik Başarı ve Motivasyonlarına Etkisi

Author:

Number of pages:
1125-1146
Language:
Year-Number:
2018-Volume 13 Issue 19

Bu araştırmanın amacı, MEB Türkçe ve Türk Kültürü Dersi Öğretim Programı 1-3. sınıflar kazanımları, İsviçre Zürih Kantonu Anadili Dersi Çerçeve Planı ve Avrupa Diller için Ortak Çerçeve Metni A1 giriş seviyesi kazanımlarından oluşturulan kazanım listesine göre hazırlanan etkinliklerin öğrencilerin akademik başarıları, ilgi ve motivasyonlarına etkisinin incelenmesidir. Uygulama öncesinde paydaş görüşleri ve doküman analizi ile 11 haftalık etkinlik programı oluşturulmuştur. Gömülü Karma Desen’in uygulandığı bu araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 Öğretim Yılı’nda İsviçre’nin Luzern ve Zug kantonlarında TTKD’ye devam etmekte olan 17 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilere ön-test ve son-test olarak araştırmacı tarafından hazırlanan “A1 Seviyesi Türkçe ve Türk Kültürü Dersi Başarı Testi” uygulanmış ve araştırma sonrasında öğrenciler ve velilerle yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre deney grubu lehinde anlamlı olmak üzere iki grupta da öğrenme gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin derse karşı tutumları benzerlik gösterirken, ders içerisinde deney grubu öğrencilerinin daha ilgili oldukları gözlemlenmiştir.

Keywords


The purpose of this study was to evaluate the achievements, interests and motivations of the students of Turkish Language and Culture Lesson in Luzern/Zug, Switzerland. These achievements were prepared from Turkish Language Culture Curriculum (1-3 Classes) , Zurich Frame Curriculum for Native Languages and Common European Framework of Reference for Languages (A1 Level). Before the application of the study, activities for 11 weeks were prepared. Study group consists of 17 students in Luzern and Zug Kantons. As a pretest and posttest “ A1 Level Turkish Language and Culture Lesson Achievement Test” was given to the students, after the study semi-constructed interviews were made with students and parents. The results showed that both groups showed success although a meaningful difference was found on behalf of experimental group. Students of both groups showed similar attitudes towards the lesson, while experimental group studens were more interested towards activities during the lessons.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 536
Number of downloads 343

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.