Sayıları Vücudumuz ile Bire Bir Eşleyerek Geliştirilen İşaret Dili Tekniğinin Öğrencilerin Matematik Başarıları ve Tutumlarına Etkisinin İncelenmesi

Author:

Number of pages:
707-726
Language:
Year-Number:
2018-Volume 13 Issue 11

Öğretmenler sınıf içinde öğrencilerin daha kolay öğrenmelerine yardımcı olmak amacıyla çeşitli alternatif öğretim yöntem ve tekniklerini bilmelidirler. Öğretmenler, sınıfta ders anlatırken öğrencilerin sınıf içindeki durumlarına göre gerektiği takdirde öğretim yöntem ve tekniklerinde değişikliğe gidebilmelidirler. Çünkü öğretmenler, sınıf içinde hep aynı öğretim yöntem ve tekniği ile konu anlatmaya devam ederse öğrencilerin derse karşı ilgilerinde azalma meydana gelebilir. Bu nedenle öğretmenler, çok çeşitli alternatif öğretim yöntem ve teknikleri bilmesi ve sınıftaki öğrencilerin durumlarına göre bu öğretim yöntem ve teknikleri kullanabilmesi önemlidir. Yapılan bu araştırmanın amacı, sayıları vücudumuz ile bire bir eşleyerek geliştirilen işaret dili tekniğinin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin matematik başarıları ve tutumlarına etkisini incelemektir. Araştırmada nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır ilinin Bağlar ilçesindeki bir ilkokulun 4. sınıflarında öğrenim gören 63 (34 deney ve 29 kontrol) öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerini toplamak için araştırmacılar tarafından geliştirilen başarı testi, tutum ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Başarı testi ve tutum ölçeği hem uygulama öncesi hem de uygulama sonrası kontrol ve deney gruplarındaki öğrencilere uygulanmış olup elde edilen verilerin analizinde bağımsız t-testi ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ise uygulama sonrası deney grubundaki öğrencilere uygulanmış olup elde edilen verilerin içerik analizi yapılmıştır. Araştırmanın nicel sonuçlarına göre, sayıları vücudumuz ile bire bir eşleyerek geliştirilen işaret dili tekniğinin matematik dersinde kullanılması öğrencilerinin akademik başarılarını arttırdığı görülmüştür. Ayrıca uygulanan tutum ölçeği sonuçlarına göre, deney grubu öğrencilerin matematiğe ilişkin tutumlarının olumlu yönde geliştiği görülmüştür. Araştırmanın nitel sonuçlarına göre ise, sayıları vücudumuz ile bire bir eşleyerek geliştirilen işaret dili tekniğinin matematik dersinde kullanılması öğrencilerin derse karşı ilgi ve meraklarını uyandırdığı, aktif katılımlarını sağladığı, dersi daha eğlenceli ve zevkli hale getirdiği söylenebilir.

Keywords


Teachers should be aware of various alternative instructional methods and techniques to facilitate the learning of the students in the classroom. If necessary, teachers could make changes in instructional methods and techniques based on the attitudes of the students in the classroom during instruction. Because, if teachers continue to instruct the same subject with the same instructional method and technique in the classroom, the students could lose their interest in the course. Thus, it is important for teachers to have knowledge on a wide variety of alternative instructional methods and techniques and they could use these instructional methods and techniques based on the behavior of the students in the class. The objective of the present study was to examine the effect of the sign language technique developed by pairing the numbers with our body on mathematical achievements and attitudes of 4th grade primary school students. In the study, a mixed technique using both qualitative and quantitative research methods was used. The study sample included 63 students (34 in study and 29 in control group) attending the 4th grade in a primary school in Bağlar district of Diyarbakır province during the 2017-2018 academic year. The study data were collected using an achievement test, attitude scale and semi-structured interview form developed by the authors. The achievement test and the attitude scale were applied as both pre-test and post-test to the control and study groups and independent t-test and Mann-Whitney U test were used to analyze the data obtained. The semi-structured interview form was applied to the students in the experimental group after the implementation of the program and the collected data were analyzed with content analysis. The quantitative findings demonstrated that the sign language technique, developed by pairing the numbers with our body and utilized in the mathematics course, improved the academic achievement of the students. Furthermore, the attitude scale findings demonstrated that the attitudes of the study group towards the mathematics course improved as a result of the application. Based on the qualitative findings of the study, it can be stated that use of the sign language technique developed by pairing the numbers with our body in the mathematics course stimulated the interest and curiosity of the students for the course, enabled active participation and resulted in a more entertaining and enjoyable course.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 688
Number of downloads 433

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.