Ortaokul Öğrencilerinin Konuşmalarında Gözlemlenen Akıcılık Sorunlarının Yaş Ve Cinsiyet Değişkenlerine Göre İncelenmesi

Author:

Number of pages:
999-1013
Language:
Year-Number:
2018-Volume 13 Issue  4

Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin konuşmalarında gözlemlenen akıcılık sorunlarını yaş ve cinsiyet değişkenlerine göre incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu İzmir ili Bayraklı ilçesindeki Ticaret Borsası Ortaokulu altıncı, yedinci ve sekizinci sınıflarda (12-14 yaş) okuyan öğrenciler oluşturmuştur. Çalışma grubunu belirlemek için güç analizi yapılmış ve çalışma grubu 60 öğrenci olarak belirlenmiştir. Her sınıftaki grupların dağılımı eşit olarak düzenlenmiştir. Yüz yüze yapılan görüşmelerle, her katılımcının en az 300 sözcükten oluşan konuşma örnekleri kaydedilmiş ve kaydedilen konuşma örnekleri çevriyazıya dönüştürülmüştür. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemler aracılığıyla incelenmiştir. Araştırmada ortaya çıkan bulgulara göre, öğrencilerin yaşı ve cinsiyeti, konuşmalarında gözlemlenen akıcılık sorunlarını anlamlı olarak etkilemektedir. Öğrencilerin konuşmalarında gözlemlenen akıcılık sorunları öğrencilerin sınıf düzeyine (yaşa) göre incelendiğinde en çok altıncı sınıfların konuşmalarında akıcılık sorunu olduğu, yedinci ve sekizinci sınıfların konuşmalarında ise altıncı sınıflara göre daha az akıcılık sorunu olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin konuşmalarında gözlemlenen akıcılık sorunları öğrencilerin cinsiyetine göre incelendiğinde ise, altıncı ve yedinci sınıflarda kız öğrenciler ile erkek öğrencilerin konuşmalarında toplamda akıcılık sorunu türleri ortalamalarına göre anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sekizinci sınıfta ise, kız öğrenciler ile erkek öğrencilerin konuşmalarında toplamda akıcılık sorunu türleri ortalamalarına göre anlamlı bir fark bulunmuştur ve kız öğrencilerin konuşmalarında daha fazla akıcılık sorunu olduğu belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçların ortaokul öğrencilerinin konuşmalarında gözlemlenen akıcılık sorunlarının belirlenmesi ile hem kuramsal hem de uygulama açısından alan yazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Keywords


The aim of this study is to examine the speech disfluencies observed in the middle school students according to their age and gender variables. The sample of the study consisted of students studying at the Ticaret Borsası Middle School 6th, 7th and 8th grades (12-14 years) in the province of Izmir, district of Bayraklı. Power analysis was performed for the sample and it was identified as 60 students. The distribution of groups in each class is equally organized. Via face to face interviews, speech samples of at least 300 words of each participant were recorded and transcribed. The obtained data were analyzed by means of statistical methods. According to findings of the research, the age and gender of the students significantly affect the fluency problems observed in their speech. When examined by class level (age), it was determined that fluency was the most problematic in the 6th grade students, and the fluency problem in the 7th and 8th grade students is less. When examined by gender, there was no significant difference in total for speaking of 6th and 7th grade female and male students, according to the average of disfluency types. In the 8th grade, there was a significant difference between the female students and the male students in total, in terms of fluency problem averages, and it was determined that the female students had more disfluency in their speech. These findings are thought to be guiding in determining the fluency problems in the speech of middle school students and in raising awareness of disfluency in speaking in the literature.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 625
Number of downloads 378

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.