Bilim ve Sanat Merkezleri Bireyselleştirilmiş Eğitim Programında Türkçe Dersi Uygulamalarındaki Farklılıklar ve Sorunlar

Author:

Number of pages:
69-82
Language:
Year-Number:
2017-Volume 12 Issue 18

BİLSEM’ler üstün ve özel yetenekli çocuklara eğitim vermesi bakımından eğitim-öğretim müfredatında diğer okullara nazaran daha özgür bırakılmışlardır. Bu özgürlük bireysel yetenekleri ön plana çıkarma bakımından katkı sağlasa da uygulama farklılıklarını da beraberinde getirmektedir. BİLSEM’lerde verilen anadili eğitiminin öğrencinin hazırbulunuşluk seviyesine uygunluğunun tespit edilerek yapılması gerekliliği her alanda olduğu gibi önemlidir. Bunun tespit edilmesi için ölçek, gözlem vb. kullanılan yöntemler bile BİLSEM’den BİLSEM’e farklılık göstermektedir. Her ne kadar eğitim ve öğretim bireyselleştirilmiş olsa da fiziki imkânlar bakımından bireysel eğitim programına giden öğrencilerin çoğu bireysel olarak değil aynı süre içerisinde grup olarak eğitim almak durumunda kalmaktadırlar. Bu bağlamda, bireysel eğitim programında bulunan öğrencilerin dil eğitimi bakımından hazırbulunuşluk seviyelerini ortaya koymak, ilgi duydukları alanlara uygun program hazırlamak, buna ilişkin materyaller geliştirmek için bireysel farklılıkları göz ardı etmeyecek bir çatı oluşturmak gereksinimi doğmuştur. Bu bakımdan BİLSEM’lerde görev yapan Türkçe ve edebiyat öğretmenleri ile görüşmeler yapılarak uygulamadaki mevcut durum ve olması gereken durumun ortaya konulması bu çalışmanın kapsamındadır. Çalışmada görüşlerine başvurulacak öğretmenlerin farklı okullarda görev yapıyor olmalarına dikkat edilmiştir. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler BİLSEM okullarında henüz ortak programlar ve uygulamalar oluşturulamadığı, eğitim öğretim sürecinin öğretmen faktörüne göre değişkenlik gösterdiği ve standart ölçeklerin geliştirilemediğidir. BİLSEM’ler için daha çok akademik çalışmanın yapılması ve yeni önerilerin geliştirilmesi gerektiği belirlenmiştir.

Keywords


Science and Art Centers (BİLSEM) are more liberal in education curriculum than other schools in terms of providing education to superior and special talented children. While this flexibility contributes to bring individual talents to the forefront, but it also brings with the differences of the applications. It is important to determine whether the mother tongue education given in the BİLSEMs is suitable for the level of readiness of the student. Even the methods used to detect this are different in every BİLSEM such as scale, observation etc. Although education and training are individualized, most of the students who go to the individual training program in terms of physical possibilities have to be trained as a group, not individually. In this context, it has become necessary to establish a framework that will ensure that the students in the individual education program do not ignore the individual differences in order to develop readiness levels in terms of language education, to prepare appropriate programs for the areas they are interested in, and to develop relevant materials. In this respect, it is within the scope of this work to interview the teachers of Turkish and literature who work in BİLSEM and present the current situation and the necessary situation in practice. Attention has been paid to the fact that the teachers to be consulted in the study are working in different schools. It has been determined that there are no common programs and applications yet and the educational period varies according to the teacher factor and standard scales were not developed according to the results of the interviews. For BILSEMs, more academic work and new proposals need to be developed.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 566
Number of downloads 349

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.