Disiplinlerarası Yaklaşımla Bir Kutsal Mekânın Oluşumu, Peyzajı ve Fonksiyonel Özellikleri: Pir Hatip Ziyareti (Nusaybin)

Author:

Number of pages:
179-206
Language:
Year-Number:
2017-Volume 12 Issue 21

İnterdisipliner bir yaklaşımla (Antropoloji-Coğrafya) ortaya konan bu çalışmada Pir Hatip Ziyareti ve çevresindeki çevre, inanç, kültür ve gelenek değişkenleri üzerinden, ziyarete atfedilen değerler ile inançsal dünyaya ilişkin algılar ve uygulamalardan kültürel yapı ile ritüeller arasındaki bağın çözümlenmesi, mekanın oluşumunda coğrafi şartların etkinliği ve mekanın fonksiyonları ele alınmıştır. Yine kültürel peyzaj unsuru olarak Pir Hatip ziyaretini oluşturan coğrafi unsurların peyzaj ve kullanım özellikleri üzerinde durulmuştur. Çalışmada saha gözlemlerinin yanında nitel araştırmaya dair kartopu yöntemiyle belirlenen 31 kişiden oluşan örneklemle derinlemesine görüşme yapılmış ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Çalışmada coğrafi ve antropolojik bakışla mekânın ritüel, sağaltım, kültürel bellek, rekreasyonel fonksiyonlarının yanında, kültürel aktarım aracı ve nirengi noktası gibi işlevleri ile bunları sunduğu etki sahasına sahip olduğu tespit edilmiştir. Pir Hatip ziyareti üzerinden denilebilir ki, sosyo-ekonomik yaşamın bir parçası olarak kutsal mekanlar, inançları kültüre uyarlama aracı olarak kullanılmalarının yanında, insan-çevre arasındaki ilişkilerin farklı bir boyutunu göstermeleri açısından da önem arz etmektedirler.

Keywords


In an interdisciplinary approach (Anthropology-Geography), based on the Pir Hatip Ziyaret Place and its surrounding environment, belief, culture and tradition variables, this study focuses on the analysis of the values attached to the Pir Hatip Ziyaret Place and the link between cultural structure and rituals basing on the perceptions and practices of religious world, and the influence of geographical conditions on the construction and the functions of the place. Also, it addresses the landscape and functional features of the geographical elements constituting Pir Hatip Ziyaret Place as a cultural landscape component. In this study, along with field observation activities, in-depth interviews were conducted with 31 people who were selected by snowball sampling method for qualitative research purposes, and the outcomes were interpreted. With a geographical and anthropological point of view, the study found that the Place serves as a cultural transmission mean and a triangulation point and an area of influence where it performs these functions as well as its ritual, healing, cultural memory, recreational functions. Based on the example of the Pir Hatip Ziyaret Place, it can be said that sacred places as a a part of socioeconomic life are important in displaying a different dimension of human-environment relations as well as their being used as a mean to harmonize the beliefs with the culture.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 889
Number of downloads 473

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.