Almanya’nın Türk İşçileri Kabulünden Günümüze Kadar Olan Süreçte Almanya’da Yaşayan Türklerin Yaşadıkları Kimlik Problemlerinin Değişimi Üzerine Bir Araştırma

Author:

Number of pages:
547-556
Language:
Year-Number:
2017-Volume 12 Issue 13

Almanya ile Türkiye arasında ilk misafir işçi anlaşması 1961 yılında imzalanmıştır. İkinci Dünya savaşı sonrasında Almanya, azalan Alman erkek nüfusu ve işgücünü Türkiye’den gelen misafir işçilerle kapatmaya çalışmıştır. Türk işçiler ise bir bavulla yola çıktıklarında, amaçları birkaç yıl Almanya’da çalışıp para kazanıp memleketlerine dönmekti. Almanya’da misafir işçi, Türkiye’de ise “Alamancı” olarak görülen bu insanlar, arafta kalmış, her iki topluma da kendilerini tam anlamıyla ait hissetmemişlerdir. Bu beklenenin aksine uzun yıllar süren “misafir işçilik” döneminin başında Türk insanında kendilerini Alman toplumuna kabul ettirme çabası baş göstermiştir. Bu çabayla birlikte Almanya’daki iş yaşamlarında mutlu ve entegre olmuş olacaklarını düşünen Türklerde zamanla, bu çalışma döneminin uzun sürmesiyle birlikte, yabancı memlekette olduklarını kabullenme başlamış ve Türkiye’ye geri dönme gerçekleşmeyince de, gerçekleri kabullenmeye başlamışlardır. Birinci ve ikinci neslin arafta kalan Türklerinin aksine günümüzde Almanya’da yaşayan Türkler artık benliklerini yitirmeden, Türk olduklarını ve Almanya’da yaşadıklarını kabul etmişlerdir. Göçün başlangıcında aidiyet ve kimlik problemlerini yaşayan Türklerde, günümüzde kimlik ile ilgili büyük bir sorun olmamakla birlikte, Türkiye’ye dönüş ve Almanya’daki yaşam kararları üzerine düşünmektedirler. Bu çalışmada Almanya’da yaşayan Türklerin göçün ilk yıllarından günümüze kadar olan süreçte yaşadıkları kimlik sorunlarının değişimleri incelenecektir.

Keywords


First agreement of Turkish guest workers between Turkey and Germany signed in 1961. After Second World War, Germany’s men population was reduced and Germany want increase his manpower with Turkish guest workers. Turkish guest workers, taked the road only with one luggage and their aim was, working a few years in Germany and earning money. These people were in Germany “guest workers”, in Turkey “Alamancı”. They stayed in limbo and felt they not belong to Turkish or to German society. Contrary to expectations, this “guest workers” period take a long time. At the start of this period Turkish people want to expect their acceptance to the German society. With this acceptance, they think, they felt happy in their work life and integrated to German society. With this long taken period Turkish people accepted the foreign life in Germany. In this study, we are trying to explain, the change of identity problems of Turkish guest workers in Germany from past to present.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 1,030
Number of downloads 415

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.