1992 Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Programı Etrafında Yapılan Tartışmalar Bağlamında 2005 ve 2015 Programlarının Getirdiği Yenilikler

Author:

Number of pages:
707-726
Language:
Year-Number:
2016-Volume 11 Issue 15

Öğretim programları bir dersin öğretiminde hayatî derece önem taşır. Derslerdeki başarı etkili bir şekilde hazırlanmış öğretim programıyla doğrudan ilgilidir. Programda, bir derste kazandırılacak bilgi ve beceriler, öğretim yöntem ve teknikleri, örnek etkinlikler yer alır. Bilginin hızlı değişimi ve eskimesi öğretim programlarını da zorunlu olarak değişime sevkeder. Hemen hemen on yılda bir değişikliğe uğrayan Türkçe ve Edebiyat Ders Programları, günümüze kadar 1939, 1949, 1954 ve 1957 yıllarında düzenlemelere tabi tutulmuştur. Oldukça uzun bir zaman dilimi içerisinde uygulamada kalan 1957 programı, 1992 yılında değiştirilmiştir. Bu program, 9 Kasım 1992 tarih ve 2370 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanmıştır. Bu programa göre Türk Dili ve Edebiyatı dersi “Edebiyat, Türk Dili ve Kompozisyon” başlıklarıyla kendi içinde üç ayrı disiplin olarak düşünülmüş ve dört ayrı döneme göre planlanmıştır. Bu araştırmanın amacı, 1992’de yürürlüğe giren Türk Dili ve Edebiyatı Programının tartışılan hususlarına ilişkin görüşleri incelemek ve ortaya çıkan sonuçlara göre öneriler geliştirmektir. Böylece söz konusu programın eleştirisinden ve bu bağlamda getirilen önerilerden 2005 programının ve hali hazırda yürürlükte olan yeni programın ne nispette etkilendiği de ortaya çıkmış olacaktır. Ayrıca bir öğretim programının değerlendirilme ve incelenmesinde hangi hususların dikkate alınacağı konusu da açıklık kazanacaktır. Buna göre 1992 programı çerçevesinde yapılan tartışmalar bir anlamda amacına ulaşmış hem 2005 hem de 2015 programlarında söz konusu birçok olumsuzluk giderilmiştir. Her iki program da öğrencilerin edebî zevk ve estetik bakış açısı kazanmalarını, dili sözlü ve yazılı ifadelerde daha etkili kullanmalarını merkeze alarak edebiyat tarihi ve tür bilgisi kazandırmayı da amaçlamıştır.

Keywords


Teaching programs are of vital importance in teaching course. The success of the courses is directly related to the successful teaching program in all respects. The program includes knowledge and skills to be taught, teaching methods and techniques, sample activities. The rapid change and absolescence programs in the world also necessarily cahnge the curriculum. Curriculums of Turkish and Turkish Literature which undergo a change almost in every ten years, were subjected to changes in 1939, 1949, 1954 and 1957 years until today. The curriculum of 1957 which was in practice for a long period of time, was changed in 1992. It was published in the journal of notices numbered 2370 on November 9, 1992. According to this program, the lesson which was devised as three different disciplines in itself, is planned in accordance with four different terms. The purpose of this study is to investigate the opinions regarding the debated issues about Turkish language and literature curriculum which became valid in 1992 and bring forward proposals according to obtained results. Thus it will become evident how much the programs of 2005 and 2015 was affected from the criticism of 1992 curriculum and obtained suggestions in this context. Furthermore, it will also become clear which issues are taken in consideration in the process of evaluation and investigation of a curriculum. Accordingly, the discussions made within scope of the 1992 program have reached a meaningful purpose and many of the disadvantages have been eliminated in both the 2005 and 2015 programs. Both programs, it can be said that the aim of the students is to acquire literary pleasure and aesthetic point of view, to use language more effectively in oral and written expressions, to gain literary history and genre information.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 753
Number of downloads 390

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.