Formasyon Programından Mezun Öğretmen Adaylarının Eğitsel İnternet Kullanım Öz Yeterlik İnançları ve Çağdaş Öğretmen Niteliklerine İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi

Author:

Number of pages:
423-440
Language:
Year-Number:
2016-Volume 11 Issue 9

Bu çalışma Pedagojik Formasyon Eğitimi programından mezun olmuş öğrencilerin eğitsel internet kullanım öz yeterlik inançlarını ve çağdaş öğretmen niteliklerine ilişkin algılarını tespit etmek ve bu inanç ve algıların başarıyla olan ilişkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmada yöntem olarak tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada öğretmen adaylarına ilk olarak; kişisel durumları ile ilgili sorular, “eğitsel internet kullanım öz-yeterliği inançları ölçeği” ve “çağdaş öğretmen nitelikleri” iki farklı ölçek kullanılmıştır. Verilerin analizi; tablolar yardımıyla frekans (f) ve yüzdeler (%) verilerek, aritmetik ortalama ve standart sapmaları puanları, bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Akademik başarı ile eğitsel internet kullanımı, çağdaş öğretmen nitelikleri ile başarı arasındaki ilişki Pearson korelasyonu kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma grubu; araştırma 2014-2015 öğretim yılı Gaziosmanpaşa üniversitesinde gerçekleşen formasyon programında kayıtlı ve anketleri gönüllü olarak dolduran 314 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Formasyon programından mezun öğretmen adaylarının eğitsel internet kullanımına ilişkin öz yeterlik inançlarının ilgili ortalamalarının en düşük 2,70 ile en yüksek 4,16 arasında değiştiği ve çağdaş öğretmen nitelikleri ilişkin algılarıyla ilgili ortalamalarının en düşük 3,84 ile en yüksek 4,20 arasında değiştiği görülmektedir. Eğitsel internet kullanımı yaş, cinsiyet, bilgisayar sahibi olma, internet kullanma sıklığı ve internete her girişte geçirilen süre değişkenleri ile çağdaş öğretmen nitelikleri algıları arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Formasyon programından mezun öğrencilerin genel olarak not ortalamalarının 75’in üzerinde olduğu belirlenmiştir.

Keywords


Goal of the study is to identify self-sufficiency beliefs of students graduating from the pedagogical formation educational program towards the educational internet use and their perception of the modern teacher characteristics, as well as to identify the relations between their perceptions and achievements. Screening model was used as the method of this study. During the study, prospective teachers were initially given questions about their personal situations, then the "educational internet use self-sufficiency beliefs scale" and the "modern teacher characteristics scale" were implemented. Data analysis; frequency (f) and percentages (%) were presented with the help of tables and arithmetic average and standard deviation points, independent groups t test, one directional variance analysis were used. Relations between academic success and educational internet use, modern teacher characteristics and success were analyzed using the Pearson correlation. Workgroup; study was conducted with 314 participants enrolled in the formation program at the Gaziosmanpasa University during 2014-2015 academic years, who participated in the survey voluntarily. When (28 articles) related to the educational internet use of prospective teachers graduating from the formation program are examined, it is observed that article averages vary between the lowest of 2.70 and highest of 4.16; whereas, when (18 articles) related to findings in perceptions related to modern teacher characteristics, article averages vary between the lowest of 3.84 and highest of 4.20. No significant difference was found between the age, sex, owning a computer, internet usage frequency and internet usage session length variables and the perceptions of modern teacher characteristics. It was found that students graduating from the formation program have a general grade average above 75.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 913
Number of downloads 421

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.