Dijital Oyunlarda Kullanılan Subliminal Mesajların Gerçeklik Algısı Üzerindeki Etkilerine Yönelik Bir Çalışma: Gerçeklik Eşiği Kavramı

Author:

Number of pages:
181-202
Language:
Year-Number:
2015-Volume 10 Issue 14

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital oyunlar gün geçtikçe gerçek dünyanın simüle edilmiş bir kopyası haline gelmektedir. Dijital oyunlar bu bağlamda, gerçekliğin kopyalanarak kendine özgü sunumuyla yeniden üretildiği ve kollektif hazzın içerisine gömülmüş ikna mesajlarıyla değer aktarımının ve dönüşümünün yapıldığı eşsiz bir mecradır. Kapitalizmin küresel pazardaki bir ikna makinası olan dijital oyunlar için, çocuğun zihnine ulaşabilmenin en etkili yollarından biri subliminal uyaranlardır. Gerçeklik algısının her yeni sürümde arttırılarak sunulduğu bu oyunların taşıdıkları bilinçaltına yönelik imgesel ipuçları ve çağrıştırıcılar davranış ve algısal düzeyde köklü değişikliklere neden olmaktadır. Bilinçaltı mesaj teknikleri kullanılarak yaratılan gerçeklik algısı bir müddet sonra gerçeklik eşiğinin aşılmasına neden olmaktadır. Dijital oyunların içerisinde taşıdıkları efektler, imajlar, sesler, hareket ve hatta koku ile gerçek hayatta beş duyu organı ile algıladığımız uyaranların özelliklerine her seferinde bir adım daha yaklaşmaktadır. Adeta ‘gerçekmiş gibi’ algılamamıza neden olan ve gerçek hayat ile iç içe geçirilen bu kopyalar zamanla birbirlerinin yerini almaktadır. Bu çalışmada Dünya genelinde dijital ortamda oynanan bir oyundaki iki karakter amaçlı örneklem yöntemi ile seçilmiş ve bilinçaltı mesajlar açısından içerik çözümlemesine tabi tutulmuştur. İçerik çözümleme bulgularından elde ettiğimiz veriler bilinçaltına yönelik uyaranların sadece eşik değerlerin altında ve fark edemeyeceğimiz bir şekilde verilmediğini, aynı zamanda fark edilebilecek bir şekilde verilmekle beraber kültürel kodlarla ve arketiplerle farklı şekilde çağrıştırılarak ta sunulabileceğini göstermektedir. Sonuçlar yeni bir kavram olarak “gerçeklik eşiği” bağlamında tartışılmıştır.

Keywords


By developing technology, the digital games are becoming a simulated copy of real life increasingly. Digital games, in this context, is a unique course where duplicated reality is served with its original presentation, as well as value transfusion and transformation are conducted via persuasion messages embedded with collective pleasure. For digital games which are global ‘persuasion machines’ of the capitalism, subliminal stimulus is one of the most effective ways to reach a child’s mind. The clues of subconscious imagery and evocative of those games, whose perception of reality is presented as enhanced by each version, induces fundamental changes in the behavioral and perceptual level. The perception of reality created by using subliminal messaging techniques leads to a crossing of the threshold of reality in advance. They carry effects of digital games, images, sounds, movement and even smell to approach a step further each time for what the characteristics of the stimuli which we perceive with five senses in real life.These copies are substituted by each other over time which is nested with real life and almost 'like the truth' that causes our perception. In this study, one game which are played on worldwide digital platforms are selected by purposeful sampling method and are subjected to content analysis in terms of subliminal messages. Data derived from findings of the content analysis demonstrate that subliminal stimulus is not only present either below the level of threshold value or qua unawareness, but also by the way of awareness evoked in company with cultural codes and archetypes. The results are discussed in the context of "threshold of reality” which is presented as a novel scientific concept.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 1,370
Number of downloads 658

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.