Öğretmen Adaylarının Öğretim Elemanlarında Bulunan Öğretmenlik Niteliklerine İlişkin Algıları (Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Örneği)

Author:

Number of pages:
697-710
Language:
Year-Number:
2014-Volume 9 Issue 8

Bu araştırma ile eğitim fakültesi öğretim elemanlarında bulunan öğretmen niteliklerinin, meslek bilgisi, alan bilgisi, genel kültür, toplumsal ve bireysel özellikler boyutlarında yer alan düzeyini öğretmen adaylarının algılarına göre belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla, 2013-2014 öğretim yılının bahar dönemin de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği ve İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dallarında öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencilerinin görüşlerine başvurulmuştur. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeline göre tasarlarmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında Saylan & Uyangör (1998) tarafından geliştirilen “Öğretim Elemanlarının Meslek Bilgisi, Alan Bilgisi, Genel Kültür, Toplumsal ve Bireysel Özelliklerle İlgili Davranışlarının Değerlendirilmesi” anketi kullanılmıştır. Beş bölümden oluşan ankette, toplam 70 davranışa yer verilmiş ve "Zayıf-Orta-İyi-Çok İyi" ifadelerinin yer aldığı dörtlü dereceleme ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde yüzdelik, frekans, aritmetik ortalama, varyans analizi ve t-testinden yararlanılmış ve veriler yorumlanırken katılımcıların, cinsiyet, bölüm ve not ortalaması değişkenleri dikkate alınarak öğretim elemanlarında bulunan öğretmen niteliklerinin beş farklı boyutunda anlamlı bir farklılığın olup olmadığına bakılmıştır. Öğretmen adaylarının algılarına göre, öğretim elemanlarının öğretmenlik mesleği niteliklerini orta düzeyde taşıdıkları, alt boyutlarına ilişkin verilere göre, öğretim elemanlarının meslek bilgisi özellikleri ve bireysel özellikleri taşıma boyutlarında orta düzeyde; alan bilgisi özellikleri, genel kültür özellikleri ve toplumsal özellikleri taşıma boyutlarında iyi düzeyde oldukları görülmüştür. Öğretmen adaylarının öğretim elemanlarında bulunan öğretmenlik niteliklerine ilişkin algılarının cinsiyet ve akademik başarıları değişkenine göre değişmediği sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının öğretim elemanlarında bulunan öğretmenlik niteliklerine ilişkin algılarının öğrenim gördükleri bölümlere göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.

Keywords


This study aims to determine the education faculty instructors’ level of teaching qualities in the dimensions of professional knowledge, field knowledge, world knowledge, social and i

Keywords

Article Statistics

Number of reads 596
Number of downloads 326

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.