Öğretmen Adaylarına Yönelik Bilimin Doğası Konulu Disiplinler Arası Öğretim Programı Geliştirmeye İlişkin Bir İhtiyaç Analizi Çalışması

Author:

Number of pages:
777-798
Language:
Year-Number:
2014-Volume 9 Issue 5

Bu araştırmanın amacı, disiplinler arası yaklaşıma dayalı ve öğretmen adaylarının bilimin doğası konusundaki anlayışlarını geliştirmeyi hedefleyen bir öğretim programının ilk aşaması olan ihtiyaç analizi çalışmasının yapılmasıdır. Araştırma, hangi bölüm için ve Bilimin Doğası’ nın hangi boyutları için disiplinler arası bir Bilimin Doğası programı geliştirileceğini ortaya çıkarmak üzere karma yönteme göre gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel veriler 94 ilköğretim öğretmen adayı aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcılar, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler ve Sınıf Öğretmenliği bölümlerinin üçüncü sınıfında öğrenim gören öğretmen adayları arasından basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiştir. Nitel verilerin elde edildiği katılımcılar ise ölçüt örnekleme yöntemine göre belirlenen altı sosyal bilgiler öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırmanın nicel verileri “Bilimsel Bilginin Doğası Ölçeği ” ve “Bilimin Doğasına Yönelik Görüşler Anketi” ile toplanmış, nitel verilerin elde edilmesinde öğretmen adayları ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nicel verilerin analizinde, betimsel analiz ve parametrik testlerden çok değişkenli varyans analizi (MANOVA) kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak araştırmada; sosyal bilgiler öğretmen adaylarının bilimin doğasına ilişkin boyutları sınırlı kavramlarla açıkladıkları ve bu konuda oldukça yetersiz bir kavrayışa sahip oldukları, “bilimsel bilginin doğası” “bilimsel bilginin sosyal yapısı” ve “bilim insanlarının özellikleri” konularına yönelik bir eğitime gereksinim duydukları belirlenmiştir. Ulaşılan bulgular doğrultusunda öğretmen eğitiminde bilimin doğasının öğretimine ilişkin doğurgular tartışılmış ve önerilere yer verilmiştir.

Keywords


The purpose of the study was to conduct a need assessment study which is a first step for curriculum development that aims to improve prospective elementary teachers’ perceptions about Nature of Science (NOS). Mixed Research Method was used in order to reveal the department for which interdisciplinary NOS curriculum needs to be developed and dimension of NOS. Quantitative data were collected through 94 prospective elementary teachers. The participants were selected among third year prospective science & technology, social studies and classroom teachers by using simple random sampling method. Also, qualitative data were obtained from six students among the social studies prospective teachers selected by criterion sampling method. Views on Science-Technology-Society (VOSTS) Questionnaire and Nature of Scientific Knowledge Scale (NKSC) were used to collect quantitative data and semi-structured interviews with prospective teachers were used to collect qualitative data. For the analyses of quantitative data, descriptive analysis and multivariate analysis of variance (MANOVA) were used. Also, content analysis technique were used for the analyses of qualitative data. As a result of this study, it was determined that social studies prospective teachers explained the dimensions of Nature of Science with limited concepts and had inadequate comprehension about that isue and they need an education about “nature of scientific knowledge”, “social structure of scientific knowledge” and “the properties of scientists”. With the findings obtained, implications regarding the nature of science teaching in teacher education are discussed and recommendations are given.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 817
Number of downloads 358

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.