Farklı Tuz Seviyelerindeki Toprakların Pamuk Verimine Etkisinin Belirlenmesi Ve Uydu Verileriyle İlişkilendirilmesi (Şanlıurfa Harran Ovası İmambakır Sulama Birliği)

Author:

Number of pages:
231-250
Language:
Year-Number:
2014-Volume 9 Issue 2

Harran Ovası’nda toplam 7 464 hektar alana sahip İmambakır Sulama Birliği alanı bulundurduğu yüksek taban suyu nedeniyle tuzlulaşma problemi ile karşı karşıyadır. Sulama öncesi de taban suyu sorunu bulunan sulama birliğinin bazı alanlarında tuzluluk şiddeti artış göstermektedir. Bazı bölgelerde meydana gelen şiddetli seviyelerdeki tuzluluk değerleri bitki verimini azaltmaktadır. Yapılan bu çalışmada farklı tuzluluk seviyelerinde yetişen pamuk tarlalarından 3 derinlikten (kök bölgesi) ve pamuk gelişim dönemi olan Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarından örnekler alınarak değerlendirilmiştir. Böylece çalışma alanlarında pamuğun yetişme periyodunda gelişimi, topraktaki tuz değişimi ve verimi takip edilmiştir. Son yıllarda uzaktan algılama teknolojileri kullanılarak seçilen örnek alanlarındaki bilgiler kullanılarak geniş alanlardaki durum NDVI metodu ile tahmin edilmiştir. Yapılan çalışmada farklı tuzluluk değerlerine sahip toprak analiz ve pamuk verim değerleri uydu verileriyle ilişkilendirilerek İmambakır Sulama Alanı için pamuk verim tahmini yapılmıştır. Uydu teknolojisi verileri ile yer verilerinin ilişkilendirilmesinde Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) teknikleri kullanılarak farklı yer, harita ve uydu verileri ilişkilendirilerek geniş alanlardaki uygulanabilirliği araştırılmıştır. Pamuk verimi ile kültürel uygulamalar, iklimsel faktörler ile toprak özellikleri arasında önemli ve doğrudan bir ilişki vardır. Yeterli önlemler alınmadığı sürece Harran Ovasında tuzluluğun şiddeti ve alanında ki artışların devam etmesi kaçınılmaz olup, bunun doğal sonucu olarak da birim alandan elde edilen verim düşüklüğü yaşanacaktır. Çiftçi düzeyinde tarımsal üretimi artırmak birim alandan elde edilecek verimin artırılması ile mümkün olacaktır. Bu anlamda; zirai mücadele konusuna özen gösterilmeli, sulamaların açık ve vahşi sulama sistemlerinden modern, kapalı ve basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi gereklidir. Bu durum da; hem su ve toprak gibi doğal kaynaklarımızın korunmasına, hem de birim alandan alınan verimin arttırılması neticesinde milli ekonomiye önemli katkılar sağlanacaktır. Ayrıca ovanın bitki paterni belirlenip, desteklemeler önerilen ürün desenine göre yapılmalıdır.

Keywords


Imambakır irrigation union is located at Harran Plain which has an area of 7 464 hectares of land. This area affected high ground water and to come across with salinity problems. Especially the intensity of salinity is rather high in the areas where the base water level problem is high before irrigation. The crop production may highly affect negatively at the certain areas which have intense salinity values. Within this study, the samples are collected from three different salinity levels of cotton planted root zone in order to observe progress of cotton in the months of July, August, September and October then evaluations are done. Thus within grow up period of cotton followed up based on progress, salinity changing of soil and productivity at working areas. The situation can be estimated for wide areas by using data of selected areas with remote sensing technologies in recent years. Within this study for this scope, estimation of cotton product for Imambakır irrigation union’s area is done by using and analyzing different salinity and yield values together with satellite data. The estimation can be done faster and easily by using Geographical Information System (GIS), where satellite technologies’ data are used together with land and map values.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 554
Number of downloads 275

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.