Kimliklerin Sunum Biçimleri Bağlamında Van/Ulupamir Kırgızları İle Van/Dönerdere Karadenizli Türkler Üzerine Uygulamalı Bir Sosyolojik Çözümleme

Author:

Number of pages:
1285-1310
Language:
Year-Number:
2014-Volume 9 Issue 2

Bu çalışma, temelde Türkiye’de “farklılıkların birlikteliği” gerçekliğine farklı bir perspektif sunmayı amaçlamıştır. Çalışma, buradan hareketle Van/Erciş’e bağlı Ulupamir köyü ile Van/Özalp’a bağlı Dönerdere köylerini kapsayacak şekilde bir sosyo-kültürel yapı, çevresel etkileşim ve sosyal kimliklerin sunum biçimlerinin karşılaştırmalı analizi olarak tasarlanmıştır. Köylerin seçilmesindeki temel kaygı, etnik ve sosyal kimlik tanımlama biçimlerinin mikro bağlamda Van’da, makro bağlamda ise Türkiye’de durduğu yeri sorgulamaktır. Köylerin ortak özelliklerine bakıldığında devlet tarafından bir “iskan politikası” olarak kuruldukları görülür. Türklerin, kuşkusuz “Kürt”lerin demografik olarak yoğun olduğu bir bölgeye yerleştirilmiş olmaları etnik kimliklerin etkileşimler açısından önemli bir araç olmasının yolunu açmıştır. Böylece bu etkileşim, Türk-Kürt kaynaşmasının farklı toplumsal alanlarla günümüzde uyumlu birlikteliklerin ortaya çıkışına zemin hazırlamıştır. Çalışmada sosyo-kültürel yapı analizi çerçevesinde, insanların yaşam tarzları, evlilik şekilleri, çalışma ilişkileri, tüketim davranışları, ölüm ritüelleri, mekan kültürü, çevre köylerle etkileşimler gibi temel olgular analiz edilmiştir. Çalışma teorik ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın ilk safhasında kimlik ve göç sosyolojisi bağlamında etnik ve kültürel kimlikler, göç süreci ve bunların sosyal yansımaları ele alınmıştır. Araştırmanın uygulama safhası ise köyde seçilmiş 17 kişi ile yapılan mülakatların çözümlemesi ile oluşturulmuş ve köyde yapılan gözlemleri kapsamıştır. Uygulama bölümünde daha önce Van/Ulupamir köyünde elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılmalı bir değerlendirme yapılmıştır. Böylece karşılaştırmalı sosyolojik bir perspektiften farklılıkların birlikteliğinin “mümkünlülüğünü” sosyolojik gerçeklikler üzerinden de okunabileceği varsayılmıştır.

Keywords


This study were intended to present a different perspective to the reality of “coexistence of differences” in Turkey. The study is designed to be as a comparative analysis includes the forms of presentation which are socio-cultural structure, environmental interaction and social identity being of Ulupamir village in Van/Erciş and Dönerder village in Van/Özalp. The main concern in selecting villages is to question, in micro level, the ethnic and social forms of identification in Van and in macro level, where their discussion ground are in Turkey. When we look at the common characteristics of the village, it is seen that they are established as a “settlement policy” by the government. Of the Turks have been placed in an area where the "Kurdish people" demographically intense are surely has led the way to being an important tool in terms of the interactions of ethnic identities. So that the interaction had prepared the ground for the emergence of harmonious togetherness in different social fields where now we can see the fusion of Turkish-Kurdish. In the study, basic facts such as people's lifestyles, marriage patterns, labor relations, consumer behavior, death rituals, space culture and interactions in the surrounding villages have been analyzed with the socio-cultural structure analysis framework. The study was conducted in two stages including theoretical and practical. In the first phase of the study, ethnic and cultural identities, migration processes and their social aspects are discussed in the context of the sociology of identity and migration. The practical phase of the study has consisted of observations made in the villages and the analysis of interviews with 17 people made in selected villages. In the practical part of study, a comparative assessment was made between the current results and the results obtained from Van/Ulupamir village before. Thus, it is assumed that, with a comparative sociological perspective, “the possibility” of the coexistence of differences can also be read by the way of social realities.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 864
Number of downloads 524

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.