Yabancılara Türkçe Öğretiminde Yazma Becerilerinin Geliştirilmesi için Kullanılan Web 2.0 Araçları Hakkındaki Öğrenci Görüşleri: Wooclap Örneği

Author:

Number of pages:
329-344
Language:
Türkçe
Year-Number:
2023-Volume 18 Issue 1

Bu çalışmada, Web 2.0 araçlarından Wooclap’ın, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin yazma becerilerinin geliştirilmesine yönelik etkisi, öğrenci görüşleri kapsamında değerlendirilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden olan fenomenolojik (olgubilim) deseninin kullanıldığı bu araştırmada Wooclap ile hazırlanan üç adet etkinlik; kelime bulutu, soru- cevap ve beyin fırtınası etkinlikleri C1 seviyesinde Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerle uygulanmıştır. İki uzman görüşü ile tekrar yapılandırılan görüşme formu, öğrencilere uygulanmış ve görüşmeler kayıt altına alınmıştır. Elde edilen veriler tümevarımsal içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesine bağlı DİLMER’de eğitim gören 9 kız 9 erkek öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilere Zoom üzerinden bir derste İstanbul Yabancılara Türkçe Öğretimi C1 kitabındaki bir konu etkinlikleriyle birlikte uygulanmış ve daha sonra bu konular hakkında yazılan yazılar Wooclap adlı Web 2.0 aracı ile desteklenmiştir. Çalışmada Wooclap Web 2.0 aracının olumlu bir şekilde tanımlandığı, teknolojik bir ortam oluşturduğu ve yazma becerisini olumlu etkilediğine yönelik düşünceler ortaya çıkmıştır. Öğrenim düzeyleri arasında Woocalp Web 2.0 aracı ile ilgili görüş farklılıkları saptanmıştır. Doktora ve lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin, lisans ve ortaöğretim düzeyinde öğrenim gören öğrencilere göre daha olumlu görüşler bildirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Wooclap Web 2.0 aracının yabancılara Türkçe öğretiminde yazma becerilerini geliştirme yönünde katkı sağlayacak bir araç olduğu belirlenmiş, bu bağlamda yabancılara Türkçe öğretimi veren kurumlarda öğretmenlerin bu teknolojik materyallerin kullanımı hakkında bilinçlendirilmesi önerisinde bulunulmuştur.

Keywords


In this study, the effect of Wooclap, one of the Web 2.0 tools, on the development of writing skills of students learning Turkish as a foreign language was evaluated within the scope of student opinions. In this research, in which the phenomenological design, which is one of the qualitative research methods, was used, three activities prepared with Wooclap; It was applied with students learning Turkish as a foreign language at C1 level. The interview form, which was restructured with the opinions of two experts, was applied to the students and the interviews were recorded The obtained data were evaluated with inductive content analysis. The sample group determined as the target in the research; It consists of 9 female and 9 male students studying in DİLMER affiliated to Ankara Hacı Bayram Veli University. A topic in the Istanbul Teaching Turkish to Foreigners C1 book was taught together with the activities in a lesson via Zoom to the students, and then the articles written about these subjects were supported by the Web 2.0 tool called Wooclap. In the study, Wooclap Web 2.0 tool; positive opinions that it is defined positively, that it creates a technological environment, and that it positively affects writing skills. Differences of opinion about the Woocalp Web 2.0 tool were determined between education levels. It was concluded that students studying at doctorate and undergraduate level reported more positive opinions than students studying at undergraduate and secondary education level. It has been determined that the Wooclap Web 2.0 tool is a tool that will contribute to the development of writing skills in teaching Turkish to foreigners.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 248
Number of downloads 525

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.