Erken Cumhuriyet Döneminin Yaygın Eğitim Kurumu Olan Halkevleri ile İlgili Türkiye’de Hazırlanan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi

Author:

Number of pages:
1501-1531
Language:
Türkçe
Year-Number:
2022-Volume 17 Issue 6

Araştırmada, Erken Cumhuriyet döneminin yaygın bir eğitim kurumu olan Halkevleri ile ilgili Türkiye’de hazırlanan lisansüstü tezleri incelemek amaçlanmıştır. Araştırma, nitel bir yönteme sahip olup araştırma modeli olarak meta-sentez modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 1932-1951 yılları arasında faaliyet gösteren Halkevleri ile ilgili Türkiye’de hazırlanan 121 tezden oluşmaktadır. YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanına göre Türkiye’de bu konuda ilk lisansüstü tez çalışması 1990 yılında hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu belirlenirken ölçüt örnekleme yöntemi seçilmiştir. Araştırmada, veri toplama aracı olarak da doküman analizi tekniği tercih edilmiştir. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Ulusal Tez Merkezi veri tabanında Halkevleri ile ilgili Türkiye’de hazırlanan tezler incelenmiş ve bu tezlerden yayımlanma izni bulunmayanların içeriğine ise İnönü Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı aracılığıyla erişilmiştir. Araştırmadaki verilerin analizinde, betimsel analiz (tümdengelimci) tekniği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, tezlerin içeriği dikkate alınarak amaç, yöntem-model, örneklem, veri toplama aracı ve sonuç yönünden beş kategoride değerlendirilerek araştırmaya dahil edilmiştir. Verilerin analizinde de her bir tez detaylıca incelenerek ilgili kategori kapsamında değerlendirilmiştir. Ayrıca araştırmada kullanılan her bir tez için kronolojik sıra dikkate alınarak A1, A2, A3 vd. şeklinde kodlama yapılmıştır. Birbirinden farklı il ve ilçelerdeki Halkevleri ve şubelerince yürütülen faaliyetlerle yayımlanan Halkevi dergilerine yönelik çalışmalar incelendiğinde büyük bir çoğunluğunun benzer içerik, yöntem ve teknikle ele alındığı gözlemlenmiştir.

Keywords


In the research, it was aimed to examine the postgraduate theses prepared in Turkey about the People’s Houses, which was a common educational institution of the Early Republican period. The research has a qualitative method and meta-synthesis model was used as the research model. The study group of the research consists of 121 theses prepared in Turkey about People’s Houses operating between 1932-1951. According to the database of YÖK National Thesis Center, the first postgraduate thesis on this subject in Turkey was prepared in 1990. While determining the study group of the research, criterion sampling method was chosen. In the research, document analysis technique was preferred as a data collection tool. In the database of the Higher Education Council (YÖK) National Thesis Center, the theses prepared in Turkey about People’s Houses were examined and the contents of those that did not have permission to be published were accessed through the İnönü University Library and Documentation Department. In the analysis of the data in the research, descriptive analysis (deductive) technique was used. The data obtained in the research were included in the research by evaluating the content of the theses in five categories in terms of purpose, method-model, sample, data collection tool and result. In the analysis of the data, each thesis was examined in detail and evaluated within the scope of the relevant category. In addition, considering the chronological order for each thesis used in the research, A1, A2, A3 et al. coding was done. When the studies on the Public House magazines published by the activities carried out by the People’s Houses and their branches in different provinces and districts are examined, it is observed that the majority of them are handled with similar content, method and technique.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 319
Number of downloads 379

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.