Salgını Aldığımız Önlemler mi Yavaşlattı: Salgına Önlem Alma Miktarı ile Önlemlerin Algılanan Faydalılığı ve Zorluğu, Sorumluluk Algısı ve Baş Etme Yolları Arasındaki İlişki

Author:

Number of pages:
203-217
Language:
Türkçe
Year-Number:
2021-Volume 16 Issue 1

Bu çalışmanın temel amacı salgına karşı önlem alma davranışı ile önlemin algılanan faydalılığı ve zorluğu, sorumluluk algısı ve baş etme yolları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bireylerin onlara önerilen ya da zorunlu kılınan bu önlemlere uymalarını etkileyen psikolojik faktörler arasında sorumluluk algısının da yer aldığı düşünülmektedir. Bu nedenle bu araştırma kapsamında bireylerin sorumluluk algılarının Covid-19 salgınına karşı önlem alma davranışını da etkileyeceği düşünülmüştür. Bu amaç kapsamında 299 kişiden (207 kadın,92 erkek) toplanan veriler analiz edilmiştir. Araştırmanın verileri; demografik bilgi formu, algılanan sorumluluk ölçümü, önlem alma ve almama nedenleri formu, Salgına Önlem Ölçeği ve Baş Etme Yolları Ölçeği (Ways of Coping)  olmak üzere toplam altı form ile toplanmıştır. Veri toplama işlemi, belirtilen ölçekler aracılığıyla internet üzerinden toplanmıştır. Önlem alma miktarı açısından cinsiyetler arasında kadınların lehinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur.  Analiz sonuçlarına göre algılanan faydalılığın, algılanan zorluğun ve problem odaklı-iyimser baş etme yaklaşımının önlem alma davranışını yordadığı bulunmuştur. Alınacak önlem ne kadar faydalı algılanırsa, o önlem o kadar çok uygulanmaktadır. Bununla birlikte alınacak önlem ne kadar zor algılanırsa, o önlem o kadar az uygulanmaktadır.  Problem odaklı / iyimser baş etme stratejisini kullanan kişiler salgına karşı daha çok önlem almaktadır. Buna ek olarak, önlemin algılanan faydalılığı değişkeninin problem odaklı-iyimser baş etme ile önlem alma davranışı arasındaki ilişkiye ve önlemin algılanan zorluğu ile önlem alma davranışı arasındaki ilişkiye aracılık ettiği bulunmuştur. 

Keywords


The main purpose of this study is to examine the relationship between the precautionary behaviours taken against pandemic and its perceived difficulty and benefit, perception of responsibility and ways of coping. In line with this purpose, the data which is collected from 299 people (207 female, 92 male) were analyzed. Participants completed six forms that are demographic information form, perceived responsibility measurement, reasons for taking precautions and not taking precautions, Taking Precautions Against Pandemic Scale and Ways of Coping Scale. The data was collected over the internet via the scales specified. Results indicated that there was a significant difference between the genders in favor of women in terms of the amount of precaution taken. According to the results of the analysis, it was found that the perceived benefit, perceived difficulty, and problem focused / optimistic coping approach predicted the precautionary behavior. The more beneficial a precaution is perceived, that precaution is implemented most. However, the more difficult a precaution is perceived, that precaution is implemented less. People who use problem focused / optimistic coping strategies take precautions most. In addition to this, it was found that the perceived benefit of the precautions variable mediated both the relationship between the problem focused / optimistic coping approach and precautionary behaviors and the relationship between the perceived difficulty of the precaution and the precautionary behavior.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 490
Number of downloads 787

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.