Çalgı Eğitiminde Zamanı Etkin Ve Verimli Kullanma İle Akademik Başarı Arasındaki İlişki Ve Bir Teknik Öneri “Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Örneği”

Author:

Number of pages:
941-952
Language:
Year-Number:
2018-Volume 13 Issue 26

Bu çalışmanın amacı Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim gören öğrencilerin çalgı çalışma süreçlerinde; zamanı kullanım şekillerini, çalışmalarını erteleme ve günlük çalışma alışkanlıklarını çeşitli değişkenlere göre tespit etmek ve çalgı çalışma sürecinde zamanı etkili kullanmaya yönelik öğrencilere öneriler sunmaktır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak hazırlanmıştır. Bu doğrultuda Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalında 2017-2018 Yılı Bahar döneminde eğitim gören 116 öğrenci örneklem grubuna alınmıştır. Öğrencilere araştırmacı tarafından geliştirilen “çalgı çalışma sürecinde zamanı kullanma alışkanlıklarına” ilişkin bir anket uygulanmıştır. Bu bağlamda frekans tabloları ve yüzde dağılımları verilerek her bir ilişki için basit doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi olarak 0.05 alınmıştır. Araştırmanın dikkat çeken sonuçlarından birisi, çalgı çalışmalarını ertelememe durumu ile başarı düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmesidir. Bu bağlamda çalgı eğitiminin niteliğinin yükseltilmesinde etkili olacağı düşünülen, çalgı çalışırken zamanın verimli ve etkili kullanılmasına yönelik bir teknik çalışma önerilmiştir.

Keywords


This study aims to identify time usage patterns, procrastination and daily practice habits by taking several variables into consideration in instrument playing process of the students studying at Faculty of Fine Arts and Music Education department of Gazi Faculty of Education at Gazi University, and to make some recommendationts to the students on effeicient use of time at instrument practice process. Relational screening method was employed in the study. To this end, 166 students studying Music Education in Faculty of Fine Arts and Music Education department of Gazi Faculty of Education at Gazi University in 2017-2018 Spring Term form the study sample. A questionnaire prepared by the researcher regarding “time-use habits in the instrument practicing process” was conducted to the students. Simple linear regression analysis has been conducted for each relationship by giving frequency tables and percent distributions in this context. The significance was accepted at the level of 0.05. One of the noteworthy findings of the study is that there is a statistically significant positive relationship between the absence of procrastination and academic success level. In this context, a technical proposal was made to use time in effective and productive manner while practicing intruments in order to promote instrument training quality.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 825
Number of downloads 401

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.