Toplumsal Yaşamda Şiddet: Trafikte Yol Vermeme Nedeni İle Yaşanan Şiddet Olaylarının Nedenlerine Multidispliner Bir Bakış

Author:

Number of pages:
495-508
Language:
Year-Number:
2018-Volume 13 Issue 15

Genel olarak sertlik, sert ve katı davranış, kaba kuvvet kullanma olarak tanımlanan şiddet; sosyal, kültürel, psikolojik, hukuki, biyolojik ve çevresel faktörlerle şekillenen karmaşık bir sosyolojik olgudur. Günümüzde bireyler bir şiddet sarmalında yaşamaktadırlar. Aile kurumundan başlayarak, toplumun her katmanında şiddet olgusu ile karşılaşılmaktadır. Kadınlara, çocuklara, sağlık çalışanlarına, sivil halka, hatta bireylerin kendilerine yönelik şiddet olayları gündelik yaşamın olağan bir parçası haline gelmiştir. Son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan şiddet türlerinden birisi de trafikte “yol vermeme” nedeniyle yaşanan şiddet olaylarıdır. Şiddeti; biyolojik, psikolojik ve sosyo-kültürel nedenlerin yanı sıra nüfus baskısı, trafik kurallarına uyulmaması, artan araç sayısına bağlı trafikte yaşanan sıkışıklıklarda artırabilmektedir. Trafik kuralları bir kez çiğnendiğinde herhangi bir yaptırımla karşılaşılmaması kuralların ihlal edilme oranını artırmaktadır. Kurallara uymayanların sayıca artışı, uyanlar ile uymayanlar arasındaki farkın ortadan kalkması ise sürücüleri öfkelendirmekte, bu da şiddeti doğurmaktadır. Sosyo-kültürel nedenler arasında; şiddetin toplumca onaylanan bir davranış olması, kavga, kaba güç kullanma gibi bazı erkeklik özelliklerine toplumca onay verilmesi, eril değerlerin sonucu olarak erkek sürücülerin trafiği diğerlerine üstün gelme alanı olarak görerek, trafiği bir yarış alanına dönüştürmesi de şiddet içerikli olayları etkilemektedir. Örneğin son yıllarda trafikte yaptığı kural ihlallerini video çekerek bunları sosyal medya üzerinden yayınlayan sürücülerde gözle görülür bir artış bulunmaktadır. Kısaca sosyolojik olarak bakıldığında, modernleşmenin, bireyselleşmenin, büyük şehirlere doğru artan göçün, kuralsızlığın, yabancılaşmanın, kendini değersiz ve boşlukta hissetme duygusunun bireyde yarattığı anı öfkenin zaman zaman şiddet olaylarına yol açtığı bilinmektedir. Bu derleme çalışmada, farklı kuramsal yaklaşımlardan yola çıkararak trafikte yaşanan şiddet olaylarının nedenleri ve sonuçları üzerine teorik bir değerlendirme yapılmaktadır.

Keywords


Violence is generally defined as hardness, rigidity and brute force, however, it is a complex phenomenon shaped by social, cultural, psychological, legal, biological and environmental factors. Nowadays, individuals live in a spiral of violence. Beginning with the family institution, violence is encountered in every layer of society. Violence against women, children, health workers, the civilian population, even self-harm become a regular part of everyday life. One of the reasons of violence often encountered in recent years is the violence caused by "road rage" in traffic. Violence can be increased by biological, psychological and socio-cultural reasons, as well as by population pressures, noncompliance with traffic rules, and congestion in traffic due to increasing number of vehicles. Once the traffic rules are broken, no sanctions are introduced and the rate of violation of the rules is increased bacause of this reason. The increase in the number of those who do not comply with the rules, and the absence of proper sanctions cause increasing anger among the drivers. Among the socio-cultural factors, the first socio-cultural factor is that violence is socially approved behavior. Moreover, societal approval of some masculine traits such as fighting and brute force makes the traffick an area in which male drivers try to prove their superiority over others, and these factors are affecting violent incidents. For example, there has been a noticeable increase in the number of drivers who have taken video of the violations they have committed in recent years on the roads and broadcast them via social media. Briefly, from sociological point of view, it is known that the modernization, individualization, increasing immigration towards the big cities, impermanence, alienation, self-worthlessness and feelings of meanlessness may lead to events of violence. In this review study, a theoretical evaluation is made on causes and consequences of violent incidents in traffic from different theoretical approaches.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 1,086
Number of downloads 483

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.