Jigsaw Tekniği ve Birlikte Soralım Birlikte Öğrenelim Yönteminin Öğretmen Adaylarının İyi Bir Eğitim İçin Yedi İlke Hakkındaki Görüşleri Üzerine Etkisi

Author:

Number of pages:
573-588
Language:
Year-Number:
2017-Volume 12 Issue 14

Bu araştırma Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Vatandaşlık Bilgisi dersinde öğretilmesi hedeflenen “1982 Anayasasının Genel Esasları, Temel Hak ve Ödevler, Yasama, Yürütme, Yargı” konularının öğretiminde uygulanan “Jigsaw tekniği” ve “Birlikte Soralım Birlikte Öğrenelim” yönteminin öğretmen adaylarının İyi Bir Eğitim İçin Yedi İlke hakkındaki görüşleri üzerindeki etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nicel araştırma modeli benimsenmiş ve öntest-sontest karşılaştırma gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma 2015-2016 akademik yılı bahar döneminde Atatürk Üniversitesi’nde öğrenim gören 105 sosyal bilgiler öğretmen adayı ile yapılmıştır. 52 öğretmen adayı Deney Grubu-1’e ve 53 öğretmen adayı Deney Grubu-2’ye seçilmiştir. Deney Grubu-1 olarak seçilen grupta dersler jigsaw tekniği ile Deney Grubu-2 olarak seçilen grupta ise birlikte soralım birlikte öğrenelim yöntemi ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak; Chickering ve Gamson (1989) tarafından geliştirilen ve Bishoff (2010) tarafından sınıflandırılarak yedi farklı bölüm halinde düzenlenen, Aydoğdu (2012) tarafından Türkçe’ye uyarlanmış "İyi bir eğitim için Yedi İlke Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t-testinden yararlanılmıştır. Uygulama başlangıcında öğretmen adaylarının iyi bir eğitim için yedi ilke hakkındaki görüşleri arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı belirlenmiştir. Uygulama sonunda öğretmen adaylarının her bir ilkeye ilişkin görüşleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı bulunmuştur. Yedi ilkenin geneline yönelik görüşler incelendiğinde birlikte soralım birlikte öğrenelim yöntemi uygulanan öğretmen adaylarının lehine anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir.

Keywords


The aim of this study was examining the effect of using jigsaw technique and ask together learn together methods on social studies teacher candidates’ views of seven principle for a good education on the subjects of General Principles of the 1982 Constitution, Fundamental Rights and Assignments, Legislative, Executive, Judgment in Citizenship lesson. The sample of the study consists of 105 teacher candidates who are studying social studies teaching at Atatürk University in 2015-2016 academic year. Pretest-posttest comparison group quasi-experimental design was used. In Experimental group-1, the lessons were carried out by jigsaw technique, and Experimental group-2, the lessons were carried out by ask together learn together method. Data were collected via Scale of Seven Principle for a Good Education. Independent samples t-test was benefitted in data analysis. It was found there is not a significant difference between the opinions of the teacher candidates on each principle. When the opinions on the general of the seven principles are examined, ıt was obtained there is a significant difference in favor of the teacher candidates who applied the ask together learn together method.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 649
Number of downloads 458

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.