İnsanlığın Ortak Romanı Yusuf Hikâyesi: Hamdullah Hamdi’nin Yusuf Ve Zeliha Mesnevisi İle Thommas Mann’ın Yusuf Ve Kardeşleri Adlı Eserlerinin Karşılaştırılması

Author:

Number of pages:
1-34
Language:
Year-Number:
2016-Volume 11 Issue 17

Tevrat, İncil ve Kur’an’da anlatılan Yusuf hikâyesi, insanlık tarihinin en önemli, en dramatik ve en ibret verici hikâyelerden biridir. Bu sebeple çok eski çağlardan bugüne kadar yazılan pek çok esere ilham kaynağı olmuştur. Yukarıda isimleri belirtilen kutsal kitaplarda anlatılan bu hikâye aslında dini nasihatler içermektedir. Ancak salt dini nasihatler veren bir hikâye değildir. Yusuf hikâyesi aynı zamanda çok eski zaman diliminde belli bir coğrafyada yaşayan inanların yaşam biçimlerine, inançlarına, aile ilişkilerine ve psikolojik durumlarına ışık tutan ve o dönemde meydana gelen bazı hadiselerle ilgili olarak da önemli bilgiler vermektedir. Bu makalede Doğu (İslam) ve Batı (Hıristiyan) medeniyetlerinde, yaklaşık 500 yıl ara ile yazılmış olan Yusuf kıssası “yazılışı”, “kuruluşu”, “beslendiği kaynaklar”, “şahıs kadrosu”, “ilah ve peygamberlik anlayışları” ile “hikâyede yer alan motifler” bakımından karşılaştırılmıştır. Yapılan bu karşılaştırmada öncelikle her iki eserin beslendiği kaynaklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Daha sonra Hamdullah Hamdi ile Thomas Mann’ın, eserlerini yazarken beslendikleri en önemli kaynaklar olan Tevrat, İncil ve Kur’an’a ne derecede bağlı kaldıkları ve bağlı bulundukları kültürlerde Yusuf hikâyesinin nasıl algılandığı ortaya konmuştur. Ayrıca “Yusuf ve Zeliha” ile “Yusuf ve Kardeşleri” adlı eserler karşılaştırılırken tespit edilen benzerlikler ve farklılıklar da makalenin sonunda maddeler halinde gösterilmiştir.

Keywords


The story of Joseph described in Torah, the Bible and the Qur'an is one of the most important, dramatic, influential and exemplary story in the history of human being. Therefore, it has been an inspiration to many authors for years. This article examines and compares the two different stories of Joseph written approximately 500 years apart in terms of their "Writings", "Organizations", "Sources that they were fed", "the Heros", "Understanding of God and Prophecy" and ""Located motives" through the lens of East (Islam) and West (Christian) civilizations. This story that is described in the holy books mentioned above actually contains religious advices. But that story is not merely a religious advice. It also sheds light on the beliefs, family relationships, lifestyles and psychological status of people living in a particular geography and it gives important information regarding certain events occurred during that period. The main sources of these two books are broadly searched. Then it focuses on how both Hamdullah Hamdi and Thomas Mann benefited and fed from the sources most important of which are Torah, the Bible and the Qur’an. Also, how much they are reliable to them while writing their books and how their societies were affected by these sources are another point of discussion. Finally, this article shows important differences and similarities between these books.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 581
Number of downloads 394

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.