İlkokul Yöneticilerinin Etik Liderlik Davranışları İle Çatışma Yönetimi Stratejileri Arasındaki İlişki: Ücretli Öğretmen Görüşleri

Author:

Number of pages:
879-894
Language:
Year-Number:
2016-Volume 11 Issue 3

Bu nicel araştırmada üniversitelerde öğrenim gören ücretli öğretmen görüşlerine göre ilkokul müdürlerinin etik liderlik özellikleri ile çatışma yönetimi stratejileri düzeyleri incelenmiştir. Buna göre, ücretli öğretmen görüşlerine göre, ilkokul müdürlerinin etik liderlik özellikleri ile çatışma yönetimi stratejilerinin belirlenmesi hedeflenmiş, etik liderlik özellikleri ile çatışma yönetimi stratejileri arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Bu çalışmanın evrenini 2014-2015 öğretim yılında üniversitelerde öğretmenlik sertifikası almak için öğrenim gören ücretli öğretmenler oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi 458 ücretli öğretmenden oluşmaktadır. Katılımcıların 270’ı kadınlardan (%59.0), 188’i ise erkeklerden (%41.0) oluşmaktadır. Ücretli öğretmenlik yaptıkları sürelere göre kıyaslama yapıldığında, katılımcıların 210’u 1-2 yıl (%45.9), 106’sı 3-4 yıl (%23.1), 99’u 5-6 yıl (%21.6) ve 43’ü 7 yıl ve üstü olarak görev yapmışlardır . Araştırmadaki verilerin toplanması için tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Etik Liderlik Ölçeği (ELÖ) ile Çatışma Yönetimi Stratejiler Ölçeği (ÇYSÖ) kullanılmıştır. 5’li Likert türünden olan iki ölçekten ELÖ 44 maddeden, ÇYSÖ ise 28 maddeden oluşmuştur. Bu çalışmadaki veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 20.0 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatiksel metotlar kullanılmıştır. Araştırmaya katılan ücretli öğretmen etik liderlik düzeyleri ile çatışma yönetimi stratejileri arasındaki ilişkiyi belirlemede korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ücretli öğretmenlerin ilkokul müdürlerini etik liderlik ve çatışma yönetimi stratejileri boyutlarında yeterince düzeyinde algıladıkları bulunmuştur. Ayrıca, etik liderlik ile çatışma yönetimi stratejileri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur.

Keywords


The aim of this study was to determine the relationship between conflict management strategies and ethical leadership of primary school principals based on the perception of substitute teachers, who were in pedagogical proficiency classes at a university. This quantitative study included non-random selection of the participants. The data was collected during the 2014-2015 school year. The number of participants included 458 substitute teachers in pedagogical proficiency classrooms. The sample included 270 female participants and 188 male participants. When the teaching experiences of the participants were compared, 210 of teachers had 1-2 years of teaching experience and 106 of teachers had 3-4 years of teaching experience. In addition, 99 of the teachers had 5-6 years of teaching experience and 43 of teachers had 7 and more years of teaching experience. Teacher candidates answered questions on two data collection instruments: Ethical Leadership Scale (ELS) and Conflict Management Strategies Scale (CMSS). Out of these two Likert type scales, ELS included 44 items and CMSS included 28 items. The means, standard deviations, and relationships between variables were determined through t-test, analysis of variance (ANOVA), and Pearson’s product moment correlation coefficients. The findings indicated that there were no meaningful relationships between the ethical leadership and conflict management strategies of primary school principals based on the perceptions of substitute teachers.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 598
Number of downloads 420

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.