Türkçe Öğretiminde Üstsöylem Belirleyicileri Aracılığıyla Dinleme Becerisinin Geliştirilmesi (Bir Etkinlik Modeli Önerisi)

Author:

Number of pages:
1935-1952
Language:
Year-Number:
2016-Volume 11 Issue 3

Düz anlatım (lecturing) yöntemi, her öğretim kademesinde yaygın olarak kullanılan geleneksel bir yöntemdir. Üstbilişsel süreçlerle öğrenmelere kaynaklık edecek temel bilgilerin kazanılmasındaki etkililiği nedeniyle, bu yöntemi geri planda gören yapılandırmacı yaklaşımla öğretime geçildikten sonra da geçerliliğini korumuştur. Ülkemizin öğretim ortamlarındaki fiziksel koşullar ile öğretim kadrosu ve sınav sistemi ile ilgili sorunlar, öğrencilere sınırlı zaman ve koşullarda çok miktarda bilgi aktarılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu koşullarda, dinleyenlere az zamanda çok bilgi kazandırmayı amaçlayan ve üst bilişsel süreçlerin işletilebilmesi için bir bilgi temeli oluşturmaya katkı sağlayabilecek bir yöntem olan düz anlatım yöntemini daha etkili hale getirecek yaklaşım ve etkinliklere ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, etkili dinlemenin gerçekleşmesi amacıyla düz anlatım yönteminin etkinleştirilmesini sağlayacak bir etkinlik modeli önerilmesi amaçlanmıştır. Model, üstbilişsel strateji (metacognitive strategy) kullanılarak dinleme metinlerindeki üstsöylem belirleyicilerinin (metadiscourse markers) işlemlenmesi konusunda farkındalık yaratma esasına dayanan bir dinleme etkinliği modelidir. Bu çalışmada, daha önce uygulanmasına rastlanmamış olan ve yeni bir dinleme modeli oluşturması öngörülen etkinlik tanıtılmış, ardından sınıf içinde yapılan uygulamayla ilgili gözlemlere dayanarak bazı önerilerde bulunulmuştur.

Keywords


Lecturing is a traditional method widely used in every level of teaching. Due to its effectiveness in the acquisition of the basic knowledge that will act as resource to the metacognitive learning processes, it has maintained its validity even after the transition to the constructivist teaching approach, which views lecturing as a secondary method. The physical conditions in teaching environments and the problems related to teaching staff and the examination system of our country make it necessary to transfer a vast amount of knowledge to students in limited time and conditions. With respect to these requirements, several measures that will transform the lecturing method to a more efficient one are required, as lecturing is a process that allows listeners to gain vast amount of knowledge in short periods of time and provides them with a knowledge basis for them to operate metacognitive processes. The purpose of this study is to develop and propose an activity model which would enable the facilitation of the didactic method with the aim of realizing efficient listening. The model is a listening activity which is based on creating awareness in the processing of metadiscourse markers in listening texts with the use of metacognitive strategy. Firstly, the application which to our best knowledge has not been applied previously and is anticipated to provide the basis to a new listening model is presented, followed by some suggestions that are based on the observations made in the applications conducted in the classroom.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 781
Number of downloads 461

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.