Ortaöğretim Kurumlarında Okutulan Osmanlı Türkçesi Dersine İlişkin Öğretmen Adaylarının Görüşleri Ve Bu Görüşleri Etkileyen Değişkenler

Author:

Number of pages:
51-66
Language:
Year-Number:
2015-Volume 10 Issue 15

Bu çalışmada Sosyal Bilimler ve Anadolu İmam Hatip Liselerinde zorunlu olarak verilen ve diğer orta öğretim kurumlarında da seçmeli ders olarak yer alan Osmanlı Türkçesi dersini lisans dönemlerinde öğrenen Tarih, Türk dili ve Edebiyatı ve Çağdaş Türk lehçeleri ve Edebiyatları bölümlerinden mezun ve halihazırda pedagojik formasyon sertifika programına kayıtlı öğretmen adaylarının konuyla ilgili görüşleri araştırılmıştır. Bu çalışma ile Osmanlı Türkçesi dersi ile ilgili kamuoyunda ve eğitim profesyonelleri arasında yaşanan tartışmaya katkıda bulunulacağı düşünülmektedir. Bu çalışma 2014- 2015 öğretim yılı bahar döneminde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Pedagojik Formasyon Sertifika Programına katılan Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı ve Çağdaş Türk Lehçeleri lisans programlarından mezun olmuş, 35 farklı üniversiteden 173 öğretmen adayının katılımıyla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre öğretmen adayları Osmanlı Türkçesi dersinin liselerde zorunlu yerine seçmeli olmasını verilmesini desteklemelerine karşın daha alt öğretim kademelerinde ise ne zorunlu ne de seçmeli olarak öğretilmesini desteklemişlerdir. Yine araştırma bulgularına göre Öğretmen adaylarının bu görüşleri üzerinde desteklemiş oldukları siyasi partilerce savunulan görüşlerin etkili olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca öğretmen adayları kendilerini Osmanlı Türkçesi derslerini vermek için yeterli hissettiklerini belirtmişlerdir. Ancak araştırmada öğretmen adayları okuma becerileri bakımından yeterli bulunmakla beraber yazma becerileri bakımından yetersiz bulunmuştur. Osmanlı Türkçesi ile ilgili olarak Üniversitelerde verilen eğitimin alternatif yaklaşımlarla zenginleştirilmesi önerilmiştir.

Keywords


This study aims to reveal opinions of teacher candidates, who are graduated from History, Turkish Language and Literature, and Contemporary Turkish Dialects departments and who are enrolled a pedagogical certificate program and who took courses regarding Ottoman Language which is taught compulsorily at Social Sciences High Schools and Anatolian Religious Vocational High Schools and electively at other secondary schools. Thus, contributing to the discussion among education professionals and general public about Ottoman Language is considered. This study has been conducted in Muğla Sıtkı Koçman University with participation of 173 teacher candidates who graduated from History, Turkish Language and Literature, and Contemporary Turkish Dialects departments of 35 different universities and enrolled in pedagogical certificate program of Muğla Sıtkı Koçman University in 2014 – 2015 educational year. According to findings of the study teacher candidates support the idea that Ottoman language course should be elective at high schools instead of being compulsory. On the other hand they think that this course should not be offered at middle schools or primary schools either compulsorily or electively. Additionally the findings indicate that opinions of teacher candidates are affected by views of the political parties. Furthermore the teacher candidates state that they feel themselves sufficient to teach Ottoman language course. Yet this study reveals that although their reading skills are satisfactory, their writing skills are quite distant from being so. It is recommended that universities should enrich their education regarding Ottoman language with alternative approaches.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 640
Number of downloads 412

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.