Kaynaştırma Eğitimi İle İlgili Duygular, Tutumlar Ve Kaygılar Ölçeği’nin Türkçe Uyarlama, Gerçeklik Ve Güvenirlik Çalışması

Author:

Number of pages:
175-186
Language:
Year-Number:
2015-Volume 10 Issue 3

Bu araştırmanın amacı, orijinali Chris Forlin, Chris Earle, Tim Loreman ve Umesh Sharma (2011) tarafından geliştirilen Kaynaştırma Eğitimi İle İlgili Duygular, Tutumlar ve Kaygılar Ölçeğinin (KEİDTKÖ) Türkçeye uyarlama çalışmasını yapmaktır. Ölçek, geçerlik ve güvenirliğinin saptanması amacıyla, araştırma grubu tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiş olup Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ve Türkçe Öğretmenliği bölümlerindeki 100 öğretmen adayına uygulanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliğine ilişkin bulgular açımlayıcı faktör analizi (Exploratory Factor Analysis) (EFA) yöntemi ile sağlanmıştır. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin 4 boyutlu olduğu tespit edilmiştir. Buna göre ölçeğin birinci boyutu; Kaynaştırma Eğitimi Gerekliliği İnancı, ikinci boyutu; Kaynaştırma Eğitiminde Kaygı, üçüncü boyutu; Kaynaştırma Eğitiminde Stres ve dördüncü boyutu; Kaynaştırma Eğitiminde Önyargı boyutudur. Ölçeğin İngilizce olan orijinal formda yer alan 9. madde, ölçüte uygunluk göstermediği ve hiçbir faktöre dâhil olmadığı için faktör analizi sonucunda ölçeğin Türkçeye çevrilmiş formundan çıkartılmıştır. Ölçek, son hali ile 14 madde içermektedir. Kaynaştırma Eğitimi İle İlgili Duygular, Tutumlar ve Kaygılar Ölçeğini’nin Türkçe formunun güvenirlik çalışması Cronbach Alpha testi ile yapılmış ve ölçeğin iç tutarlık katsayısı .87 olarak bulunmuştur. Ayrıca ölçeğin alt boyutlarının güvenirlik çalışması yine Cronbach Alpha testi ile yapılmış ve iç tutarlık katsayıları sırasıyla birinci boyut için .85, ikinci boyut için .87, üçüncü boyut için .84 ve dördüncü boyut için .86 olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar ölçeğin Türkiye’de de kullanılabileceğini göstermiştir.

Keywords


The purpose of this study is to adapt the “Sentiments, Attitudes and Concerns about Inclusive Education Scale Revised (SACIE-R)” developed by Chris Forlin, Chris Earle, Tim Loreman, and Umesh Sharma (2011) to Turkish. In order to determine the reliability and validity, the sample of this study has been randomly selected and it has been conducted to 100 pre-service teachers who are studying in Guidance and Psychological Counseling and Turkish Language Teaching Departments. An exploratory factor analysis was carried out to determine construct validity of scale. The results of the Exploratory Factor Analysis clearly revealed that there were four subscales; Believe in the Necessity of Inclusive Education, Concerns about Inclusive Education, Stress about Inclusive Education, and Prejudices about Inclusive Education, respectively. As a result of the factor analysis, the ninth item in the original form was removed from the Turkish version because of unsuitability and not to be involved by any factor. So, the final version of the scale includes 14 items. The reliability of Sentiments, Attitudes and Concerns about Inclusive Education form was assessed by Cronbach Alpha and internal consistency found as .87. The reliability of subscales was assessed by Cronbach Alpha method as well and internal consistencies found as.85 for the first subscale, .87 for the second subscale, .84 for the third subscale, and .86 for the fourth subscale. The results revealed that SACIE-R can be used in Turkey.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 817
Number of downloads 437

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.