Ardahan İlinin Tubitak Projelerine Katılmama Nedenleri Ve Öğrencilerin Araştırma Kaygılarının Sosyo-Demografik Değişkenler Açısından İncelenmesi

Author:

Number of pages:
41-51
Language:
Year-Number:
2014-Volume 9 Issue 2

Bu araştırma 2012-2013 Eğitim öğretim yılında TÜBİTAK tarafından düzenlenen “44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması”na Ardahan İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Ortaöğretim okullarının hiçbir alanda proje göndermemelerinin muhtemel nedenlerinin araştırılmasıyla birlikte öğrencilerin araştırma kaygılarının sosyo-demografik değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Bu amaç doğrultusunda Ardahan merkez ve ilçelerinde bulunan toplam 22 ortaöğretim okulunun 14’üne ulaşılmış ve bu okulların 10 ve 11. sınıflarında öğrenim gören 535 öğrencinin araştırma kaygıları sosyo-demografik değişkenleri açısından incelenmiştir. Araştırma sonucu elde edilen bulgular incelendiğinde; öğrencilerin araştırma kaygıları ile cinsiyetleri, sınıf düzeyleri ve merak ettikleri konuları araştırma alışkanlıkları arasında istatistiki olarak anlamlı farklılık bulunduğu sonucu elde edilmiştir (p<0.05). Ancak, öğrencilerin öğretmenleri tarafından araştırma yapmaya yönlendirilip yönlendirilmeme, araştırma yapmayı düşündükleri zaman gerekli kaynaklara ulaşabilip ulaşamama, araştırma esnasında öğretmenlerinden gerekli ilgi ve desteği görüp görememe ve son olarak da öğretmenleri tarafından ulusal ve uluslararası araştırma ve proje yarışmalarına katılım noktasında yönlendirilip yönlendirilmeme değişkenine göre araştırma kaygıları arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir. Bunlara ek olarak öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun öğretmenleri tarafından araştırma yapmaya yönlendirilmediklerini düşündükleri, araştırmaları esnasında gerekli kaynaklara yeterince ulaşamadıkları, araştırma yaparken öğretmenlerinden gerekli ilgi ve desteği göremedikleri ve son olarak da öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun ulusal ve uluslararası kuruluşların düzenlediği araştırma ve proje yarışmaları konusunda öğretmenleri tarafından bilgilendirilmediklerini düşünüyor olmaları, öğrencilerin bu tarz etkinliklere katılmamalarının muhtemel nedenleri arasında olduğu düşünülmektedir.

Keywords


This study discusses both possible causes of non-attendence of secondary schools affiliated to the Ardahan Provincial Directorate for National Education to “44th Research Projects Contest of Secondary School Students” organized by TÜBİTAK in 2012-2013 academic year and differentiation of student’s research anxieties from the point of socio-demographic variances. In accordance with this purpose, 14 secondary schools in central district of Ardahan (total 22) and other districts was studied and research anxieties of 535 students receiving education in 10 and 11th classes was examined in recognition of socio-demographic variances. Results reveal a statistically significant difference (p<0.05) between student’s research anxieties and other parameters, such as gender, class level and investigating habits upon which the students are concerned about. On the other hand, there is no statistically important difference between the research anxieties regarding the variances, i.e. teacher’s orientation and encouragement to prospecting, access to sources as well as teacher’s role in keeping students in countenance to participation in national and international research and project contests. In addition, most of the students are agreed upon the fact that they suffer from the lack of encouragement by their teachers to research activities and have difficulties in access to research sourches. Thus, the student’s reluctance to participating in research and project contests held by national and international foundations are probably bound up with the above-stated negations.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 907
Number of downloads 366

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.