Ortaöğretim Öğrencilerinin Savaş Ve Barış Kavramı İle İlgili Düşüncelerinin Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi

Author:

Number of pages:
1587-1619
Language:
Year-Number:
2013-Volume 8 Issue 8

Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim öğrencilerinin “savaş ve barış” konularıyla ilgili tutumlarını değerlendirmektir. Bu amaçla 2011-2012 eğitim ve öğretim yılının birinci döneminde Ankara ilinin Altındağ, Çankaya, Mamak ve Yenimahalle ilçelerinde bulunan liselerde uygulama yapılmıştır. Araştırma tarama yöntemine dayanmaktadır. Çalışma 3026 ortaöğretim öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Ortaöğretim öğrencilerinin savaş ve barış konuları ile ilgili tutumları tespit edilmeye çalışılmıştır. Savaş ve barış tutum ölçeği 40 maddeden oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS 15,0 paket programıyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde öğrencileri cinsiyet, savaş oyunu oynayıp oynamama ve bilgisayar oyunu oynayıp oynamama değişkenlerine göre farklıkları olduğu gözlenmiştir. Öğrenciler arasında en az farklılığın ise baba eğitim düzeyi ve sınıf düzeyi arasında olduğu görülmüştür. Ortaöğretim öğrencileri insanın savaşçılık özelliği ile doğduğu şeklindeki önermeye kararsız kalmıştır. Öğrenciler savaşların Tanrının takdiri olduğu görüşüneyse katılmamıştır. Ortaöğretim öğrencileri savaşların masum insanlara acı getirdiği ve savaşların başka savaşlara yol açtığı görüşünde olmuştur. Öğrencilere göre savaşı kazanan da savaşı kaybeden de savaşsın sonuçlarından acı çekmektedir. Ortaöğretim öğrencileri en büyük başarıların savaş meydanlarında kazanıldığı fikrine kararsız bir tutum sergilemiştir. Yine öğrenciler vatanseverlik gibi yüce duyguların savaş meydanlarında doğduğu fikrinde de kararsızdır. Buna karşı öğrenciler savaş kazanmak kadar barış kazanmanın da önemli olduğunu belirtmiştir. Öğrencilere göre barışa katkı sağlayan insanlar da kahraman ilan edilmelidir. Türkiye’de savaş ve barış kavramının hangi yaşlarda anlaşılabildiğine dair araştırmalar yapılmamıştır. Bu alanda araştırmalar alana katkı sağlayacaktır. Ayrıca savaşların niteliğine göre ayrılarak da araştırma yapılmasının önemli olduğu düşünülmektedir.

Keywords


The aim of the study was to evaluate the attitudes of secondary school students regarding war and peace. In this purpose, in the first term of 2011-2012 educational period, a practice was carried out in the central towns of Altındağ, Çankaya, Mamak and Yenimahalle in the city of Ankara. Quantitative method was used. The quantitative part of the research was carried out with 3026 secondary education students. In this part the attitudes of students for war and peace were tried to be determined. The scale of war and peace is made up of 40 items. The data obtained were analysed with SPSS 15.0 package program. In order to evaluate the data obtained in the quantitative part of the research, t test and variance analysis methods were used. The minimum differences were found between father professions’ and war-peace. Secondary education students responded to the statement “Humanity was born with the feature of belligerence” with “Neutral”. The students responded to the idea that wars are the predestination of God with “I disagree”. In addition, the students agreed that both the winner and the loser of a war suffer. According to students, wars bring about sorrow for millions of innocent people. The students also stated that even if a war ends, it can lead to other wars. The students remained neutral regarding the idea that achievements gained in wars are the greatest successes. They also responded to the idea that the sense of patriotism comes from wars with “Neutral”. On the other hand, they responded to the concept of declaring those making a contribution to peace as heroes with “I agree”. There is no study in Turkey related to conceptualization peace and war through ages. That study could contribute to history education. Wars could be studied related to its charectistic.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 875
Number of downloads 424

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.