Anadili Öğretiminde Göstergebiliminin Yeri: Anadili Ders Kitaplarındaki Sözel Metinlerle Görsel Metinlerin Bütünselliğinin Analizi

Author:

Number of pages:
174-200
Language:
Year-Number:
2010-Volume 5 Issue 4

Anadili öğretimi, çok yönlü bir derstir; bu ders sayesinde çocuklar bir yandan dilini, bir yandan da kültür ve sosyal yapıya ait normları öğrenmektedir. Bu nedenle dersin sıradanlıktan çıkarılıp derinlemesine öğretilmesi gerektiği düşünülmektedir. Bu çalışma betimsel olup doküman incelemesi yöntemiyle yapılmıştır. Çalışmada anadili öğretiminin etkinlik alanları, göstergebilimin anadili öğretiminde kullanımının yararları ve çocuğa göreliği kuramsal olarak tartışılmış; çalışmanın uygulama kısmında ise anadili/Türkçe ders kitaplarında yer alan sözel ve görsel metinlerin incelemesi yapılmış ve bunların bütünselliği, göstergebilim bağlamında ele alınmıştır.

Keywords


Mother tongue teaching is a multiple lesson, by means of the lesson, on the one hand students learn their own language, on the other hand norms belonging to cultural and social structure. For this reason, it is thought that lesson should be out of simplicity,it should be taught in detail. The study is descriptive and it was carried out by document review method.In the study domains of mother tongue, benefits of using semiotics in teaching of mother tongue and its level according to child were discussed theoretically, as to application of the study, verbal and visual texts in lesson boks of the mother tongue/Turkish were viewed and their entireties were discussed in the context of semiotics.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 844
Number of downloads 482

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.