Tüketiyorum O Halde Varım’dan Görünüyorum O Halde Varım’a

Author:

Number of pages:
1007-1021
Language:
Türkçe
Year-Number:
2022-Volume 17 Issue 5

Görsel kültür kavramı, günümüz dinamik kültürünü çok anlamlı yansıtması açısından geniş bir biçimde kabul görmektedir. Kavram ile ilgili teorik ve pratik yaklaşımlar postmodern dünyada edebiyattan sanata, fotoğraftan reklama, sinemadan müziğe kadar pek çok kültürel ifade ile hissedilebilmektedir. Bu çalışmayla görsel kültürün kitle kültürü üzerindeki etkilerine dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Çalışma bu düşünceyi temellendirmek için görsel kültürde imgenin hakimiyeti, düşünce biçimleri, postmodernizmin görsel kültürdeki yansımaları ve anlam üretimi üzerine ilerlemiştir. Çeşitli kültürel yaklaşımların temel dayanakları üzerinden kültür dinamikleri ve dönüşümleri ele alınmıştır. Tüketim kültürü veya postmodern kültür bileşenleri ortaya konulmuş, günümüz bireylerinin bir tüketici olarak inşası bu bileşenlerle birlikte değerlendirilmiştir.

 Bununla beraber tüketim kültürü ve görsel kültür arasındaki ilişkiye dikkat çekilmiş, görsel kültürden ilham alarak tüketim kültürünü ve postmodernizmi besleyen reklamın aracılık rolü üzerinde durulmuştur. Günümüz postmodern toplumunda bireylerin tüketim biçimleri ve tüketim nesneleri üzerinden görsel kültürün bir parçası olmasına, ‘meta’nın görsel kültürün gücünü ve cazibesini somutlaştırmasına taşıyıcılık işleviyle reklam kavramsal düzeyde ele alınmıştır. Çalışma tüketim kültürü ve görsel kültür arasındaki etkileşimde kritik bir aracılık rolü üstlenmesi bakımından sosyal medya ve reklamın birey için gösterge değerine vurgu yapması ve tüketim kültürünün inşasında bu değerlerinin bir arada nasıl çalıştığına dair bir bakış açısı geliştirmesi bakımından yenilikçi bir çalışmadır. 

Keywords


The concept of visual culture is widely accepted in terms of reflecting today's dynamic culture in a very meaningful way. Theoretical and practical approaches to the concept can be felt in many cultural expressions from literature to art, from photography to advertising, from cinema to music in the postmodern world. With this study, it has been tried to draw attention to the effects of visual culture on mass culture. In order to ground this idea, the study has progressed on the dominance of images in visual culture, forms of thought, the reflections of postmodernism in visual culture and the production of meaning.

 In addition, attention was drawn to the relationship between consumption culture and visual culture, and the mediating role of advertising, which was inspired by visual culture and nourished consumption culture and postmodernism, was emphasized. In today's postmodern society, advertising has been handled at the conceptual level with its function as a carrier for individuals to be a part of visual culture through consumption patterns and consumption objects, and for the 'commodity' to embody the power and attraction of visual culture. The study is an innovative study in terms of emphasizing the indicator value of social media and advertising for the individual in terms of playing a critical intermediary role in the interaction between consumption culture and visual culture, and developing a perspective on how these values work together in the construction of consumption culture.

 

Keywords

Article Statistics

Number of reads 383
Number of downloads 472

Share

Turkish Studies-Social Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.