YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİME DİRENÇ İLE ALGILANAN PERFORMANS ARASINDAKİ İLİŞKİ: BİŞKEK YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Author:

Number of pages:
2597-2622
Language:
Türkçe
Year-Number:
2019-Volume 14 Issue 5

Değişime isteklilik, risk alabilmek, deneyimlere açık olma olarak ifade edilen yenilikçilik, değişimi de beraberinde getiren bir olgudur. Ancak, değişikliklere bir karşı duruş olarak ortaya çıkan değişime direnç, yeniliklerden ve değimlerden etkilenenler tarafından gösterilen bir reaksiyonu ifade eder. Araştırmada, yenilikçilik, değişime direnç ve algılanan performans ilişkisi incelenmiştir. Çalışma ile işgörenlerin yenilikçiliğe karşı bakış açısı, değişime direnç konusundaki düşünceleri ve performans algıları ölçülmüş; aralarındaki ilişki çalışmanın bulguları olarak ayrıntılı bir biçimde ortaya konmuştur. Örneklem olarak Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te faaliyet gösteren yiyecek içecek işletmeleri seçilmiştir. Araştırmada bir anket formu kullanılmıştır. Anket sorularına verilen cevaplar, 5’li Likert tipi ölçek vasıtasıyla alınmıştır. Toplam kullanılan anket formu sayısı 131’dir. Araştırmada, öncelikle açıklayıcı faktör analizi yapılarak ölçeklerin yapısal geçerliliği ve güvenirliği test edilmiştir. Yapılan korelasyon ve regresyon analizlerinde ise aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır; 1)Yenilikçilik ile değişime direnç” arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir, 2)Yenilikçilik ile algılanan performans arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir, 3)Değişime direnç ile algılanan performans arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. İşletmeler, yoğun rekabetin yaşandığı günümüzde, sektöründe öncü olmak ya da en azından geride kalmamak için yenilikçi bir örgüt kültürünü oluşturmak zorundadırlar. Böyle bir örgüt kültürü, yenilikçi ruha sahip işgörenler ile yaratılabilir. İşletmeler, işgören seçme ve işe alma süreçlerinde, yenilikçi kişilik üzerinde daha titizlikle durarak, yenilikçilik algısı yüksek bir ekip kurmayı temel hedef haline getirmelidirler.

Keywords


Innovativeness, expressed as willingness to change, taking risks, being open to experiences, is a phenomenon that brings change. However, resistance to change, which appears as a stance against changes, refers to a reaction by those affected by innovations and changes. In this research, the relationship between innovativeness, resistance to change and perceived performance was examined. In this research, employees' point of view towards innovation, their opinions about resistance to change and performance perceptions were measured. The relationship between them is presented in detail as the findings of the study. Food and beverage enterprises operating in Bishkek, the capital of Kyrgyzstan, were selected as the sample. A questionnaire was used in the study. The answers to the questionnaire questions were obtained through a 5-point Likert-type scale. The total number of survey forms used is 132. In the study, firstly, the validity and reliability of the scales were tested by using explanatory factor analysis. In the correlation and regression analyzes, the following results were obtained; 1) There is a significant relationship between innovativeness and resistance to change, 2) There is a significant relationship between innovativeness and perceived performance, 3) There is a significant relationship between resistance to change and perceived performance. In today's world where there is intense competition, businesses have to create an innovative organizational culture in order to be a pioneer in the sector or at least not to fall behind. Such an organizational culture can be created with employees with innovative spirit. Businesses should have the main goal of establishing a team with a high level of innovation perception by focusing more on the innovative personality in employee selection and recruitment processes.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 808
Number of downloads 507

Share

Turkish Studies-Social Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.