Türkiye’ye Dönen İkinci ve Üçüncü Kuşak Nitelikli Türk Göçmenlerin Almanya’ya Geri Göçü: Ulus-ötesi Göç Kuramı Üzerinden Bir Okuma

Author:

Number of pages:
1205-1221
Language:
Türkçe
Year-Number:
2022-Volume 17 Issue 6

Bu çalışma 2000’li yılların başından itibaren Almanya’dan Türkiye’ye göç eden fakat değişik nedenlerle tekrar Almanya’ya dönen ikinci ve üçüncü kuşak nitelikli Türk veya Türk kökenli Alman vatandaşı göçmenlerin Türkiye’de yaşadıkları deneyimleri ve bunun sonucunda tekrar Almanya’ya dönmelerinde etkili olan sebepleri bütüncül bir yaklaşımla tespit etmeyi amaçlamaktadır. Günümüz gelişmiş ülkelerinin genç ve nitelikli nüfusa ihtiyaç duymaları, Türkiye’nin nitelikli işgücü kaybı kaynaklı yıllık zararının iki buçuk milyar Türk lirasını bulmasının yanı sıra göç edenlerin bir kısmının Almanya’dan Türkiye’ye gelmiş olan nitelikli Türk veya Türk kökenli Alman vatandaşların oluşturması, bu çalışmanın bazı gerekçelerini oluşturmaktadır. Katılımcıların süreç hakkındaki düşüncelerinin, izlenimlerinin, bu süreçte edindikleri tecrübelerinin, algı ve anlayışlarının tespit edilebilmesi için nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş, veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile incelenerek tartışılmıştır. Çalışmadan elde edilen en önemli sonuç, bu kişilerin Almanya’ya geri dönmelerinde itici ve çekici nedenler önemli bir etken olmakla birlikte, göçü asıl mümkün kılanın sahip oldukları ulus-ötesi göçmen niteliklerinin olduğu gerçeği olmuştur. Almanya ile Türkiye arasında gerçekleşmekte olan göç sürecinin ulus-ötesi göç kuramını da içine alan bir yaklaşımla incelenmesi, bu nitelikteki göçmenlerin bireysel ve sosyoekonomik gereksinimlerinin daha iyi tespit edilebilmesine dolayısıyla da bu kişilerin göçünün mümkün olduğu kadar önlenebilmesi için gerekli politikaların oluşturulabilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Keywords


This study focuses on the experiences of second and third generation skilled Turkish or Turkish origin German migrants who migrated from Germany to Turkey from the beginning of the 2000’s but returned to Germany due to different reasons, It aims to use a holistic approach to identify these reasons that influence their return to Germany. The motivations for this study are that today's developed countries are in need of young and qualified workforce, the annual loss of Turkey due to skilled labor immigration is two and a half billion Lira, and some of the migrants are qualified Turkish or Turkish origin German citizens who came from Germany to Turkey. In the study qualitative research method is preferred as it tries to determine the participants’ thoughts, experiences and perceptions about the process. For data collection semi-structured interview technique is used. The data obtained from the interviews are analyzed and discussed with the descriptive analysis method. The most important conclusion obtained from the study is the fact that even the push and pull factors are an important factor in the remigration of these people to Germany, it is their transnational migrant characteristics that makes this movement possible. It is thought that investigating the migration process between Germany and Turkey, using an approach that includes also the theory of transnational migration, will contribute to a better understanding of the individual and socio-economic needs of such migrants and consquently help out for the establishement of necessary policies to reduce the migration of these people as much as possible.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 533
Number of downloads 315

Share

Turkish Studies-Social Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.