Kırgız Korucuların Kimlik Süreci ve Bileşenleri

Author:

Number of pages:
827-840
Language:
Türkçe
Year-Number:
2022-Volume 17 Issue 5

Bu çalışma, Van’ın Erciş ilçesinde Ulupamir köyünde yaşayan Kırgız korucularla yapılmıştır. Araştırma; Kırgız korucular özelinde temsillerin ve geleneklerin kimlikle olan ilişkisini sorunsallaştırmaktadır. Kimlik sorunu, temsil ve gelenekle birlikte incelenmiş, Kırgız topluluğunun dünü ile bugününün bağını kurarken maruz kaldıkları göç süreci de incelenmiştir.  Zorunlu göç ile Türkiye’ye gelen ve Van’ın Erciş ilçesi Ulupamir köyüne yerleşen, çoğunluğu koruculuk mesleğini seçerek yaşamlarına devam eden Kırgız kökenli vatandaşlar ile katılımlı gözlem yoluyla görüşülmüştür. Görüşmeler için “Etik Kurul Kararı” alınmıştır.[1] Görüşmecilere kartopu yöntemiyle ulaşılarak kültür ve kimlik bileşenleri nitel yöntemle betimlenmiştir. Derinlemesine görüşmeler yapılarak gerçekleştirilen bu çalışma, tamamlanan doktora tezinden uyarlanmıştır.  Sosyal bilimlerin üzerinde durduğu önemli konulardan birisi de “kimlik” kavramıdır. Tanınma, tanıtma ve aidiyet davranışlarını içinde barındıran kimlik olgusu birçok disiplinin olduğu gibi sosyal antropolojinin de ilgilendiği konulardan birisidir.  Bu anlamda kimlik bireysel ve toplumsal olarak her iki açıdan da iç ve dış dinamiklerle inşa edilirken, kendini farklı bileşenlerin sentezleriyle ortaya koyar. Kırgız köy korucularının kimlik inşasına ilişkin etkin olan başat faktörler, göç, etnisite, din, dil ve koruculuk mesleği açıklanmaya çalışılmıştır. Türk kimliğinin Kırgız korucuların kendi kimlikleriyle nasıl ilişkilendirdikleri ve kendi kimliklerini nasıl ifade ettikleri analiz edilmiştir.  Kırgız korucuların kimliklenme süreci öncelikle “zoraki göç” ve terör olaylarına bağlı olarak koruculuk mesleğinin seçimi yani güvenlik ve ekonomik kaynaklı büyük etkilerle şekillenmiştir.

 

[1] Görüşmeler, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Etik Kurulu Başkanlığının, 14.07.2020 tarihli, 85434274-050.04.04/47829 sayılı ve Etik Kurulu Kararı Hakkında konulu yazısı ile bildirilen Etik Kurul Onayı çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.

Keywords


This study was carried out with Kyrgyz village guards living in Ulupamir village in Erciş district of Van. Research; problematizes the relationship between representations, traditions and identity in the case of Kyrgyz village guards. The identity problem has been examined together with representation and tradition, while establishing the connection between the past and the present of the Kyrgyz community, the migration process they were exposed to was also examined. Citizens of Kyrgyz origin, who came to Turkey with forced migration and settled in Ulupamir village in Erciş district of Van and continued their lives by choosing the profession of village guards, were interviewed through participatory observation. By reaching the interviewees with the snowball method, the components of culture and identity were described with the qualitative method. This study, which was carried out through in-depth interviews, was adapted from the completed doctoral thesis. One of the important issues that social sciences focus on is the concept of "identity". The phenomenon of identity, which includes the behaviors of recognition, promotion and belonging, is one of the subjects of social anthropology as well as many other disciplines. In this sense, while identity is constructed individually and socially with internal and external dynamics, it reveals itself through the synthesis of different components. It has been tried to explain the dominant factors, migration, ethnicity, religion, language and the profession of village guards, which are effective in the construction of the identities of the Kyrgyz village guards. How Turkish identity is associated with Kyrgyz village guards' own identities and how they express their identities has been analyzed. The identification process of Kyrgyz village guards has been shaped primarily by the choice of the guard profession due to "forced migration" and terrorist incidents, that is, with major effects of security and economic origin.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 410
Number of downloads 433

Share

Turkish Studies-Social Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.