Siyez Buğdayının Destinasyon Pazarlaması Açısından Turistik Bir Ürün Olarak Değerlendirilmesi: Kastamonu, Türkiye Örneği

Author:

Number of pages:
503-522
Language:
İngilizce
Year-Number:
2021-Volume 16 Issue 2

Turistik ürünler, turist ihtiyaçlarını karşılamakta ve turist ile destinasyonlar arasında etkileşim sağlamakta önemli bir rol oynamaktadırlar. Bu ürünlerin somut veya somut olmayan doğal, kültürel ve sosyal unsurların bir karışımı olma özellikleri insanları cezbetmektedir. Konu yöresel yiyecekler ve yerel girişimciler olduğunda, bu etkileşim hem turistler hem de destinasyonda faaliyet gösteren işletmeler açısından daha da önemli hale gelmektedir. Bu çalışmada, siyez buğdayı turistik bir ürün olarak ele alınmış ve turistik bir ürün olarak siyez buğdayının Kastamonu (Türkiye)’nun destinasyon pazarlamasındaki yerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Siyez buğdayı, şimdiye kadar tarihi önemi ve çoğunlukla besinsel yapısı hakkında pek çok farklı çalışmaya konu olurken, turistik ürün ve destinasyon pazarlaması karmasının bir parçası olarak bilindiği kadarıyla hiç ele alınmamıştır. Bu boşluğu doldurmak amacıyla, Nosi ve Zanni (2004) tarafından geliştirilen Tipik Yiyecek Ürünleri (TPF) modeli uyarlanmış ve yorumsama (hermenötik) yaklaşımı yoluyla farklı açılardan değerlendirmeler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, siyez buğdayının iç pazarda bir üne sahip olduğu ancak bu ününe turistik bir ürün olarak ve istenilen oranda sahip olmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca, ürün konusundaki eğitim bakımından siyezin alması gereken daha çok yol olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın önemi, elde edilen teorik bilginin pratikte de kullanılabilir olması ve siyez üretcilerine, yerel halka, karar vericilere ve yabancı turistler de dâhil olmak üzere tüm tüketicilere rehber bilgiler sunmasıdır.

 

Keywords


Touristic products are somehow means of meeting tourist needs and play important role in constructing interaction between tourists and destinations. Their feature of being a mixture of tangible or intangible natural, cultural and social elements makes people be attracted. When the topic is local foods and local entrepreneurs, this interaction becomes more important in regard to both tourists and the businesses. In this study, Siyez wheat has been discussed as a touristic product and the aim of the study is to evaluate Siyez wheat as a touristic product in terms of destination marketing on the basis of Kastamonu-Turkey. The original value of the study is that Siyez wheat is discussed in many different subjects in terms of its historical importance and mostly its nutritional structure, but as a touristic product and a part of destination marketing mix to our knowledge there has been no study. In order to fill this gap, Typical Foods Products (TFP) Model, developed by Nosi and Zanni (2004) has been adapted and evaluations have been made from different perspectives through the hermeneutic approach. It was concluded that Siyez wheat has a reputation in the domestic market but not as a touristic product and not to the expected degree. Moreover, regarding education and training, Siyez wheat is in its infancy. The importance of the study is that this theoretical knowledge can be used in practice and includes important determinations that can guide the Siyez producers, local people, policy makers and all consumers including foreign tourists.

 

Keywords

Article Statistics

Number of reads 644
Number of downloads 691

Share

Turkish Studies-Social Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.