Dünyayı yıllardır şekillendirmeye devam eden küreselleşme kavramı yükseköğretim alanında “uluslararasılaşma” olgusu ile kendini göstermiştir. Gerek dünyada gerekse Türk yükseköğretimde önemi yıldan yıla artan; öğrenci hareketliliği, öğretim üyesi hareketliliği, uluslararası müfredat, kurumlar arasında yapılan uluslararası iş birlikleri gibi birçok alan için düşünülebilecek “uluslararasılaşma” kavramı, “kalite” olgusuyla beraber değerlendirilmesi gereken bir sürecin ifadesidir. Çokça tartışılan, değişik boyutlarıyla değerlendirilmeye açık olan “kalite” kavramı, üniversiteleri, uluslararası yükseköğretim alanında daha rekabetçi ve dolayısıyla bu alandan daha fazla pay alabilir bir hale getirebilir. Bir üniversiteye kaliteli denilmesi bir çeşit algı gibi görünse de aslında bu algının dayandığı somut göstergeler söz konusudur. Dünyada bu göstergeleri kamuoyuyla paylaşan, üniversite sıralama sistemleri geliştirilmiştir. Bu sistemlerde en önemli kıstas, üniversitenin “araştırma performansıdır”.
Bu araştırmada “kalite ve bilinilirliğini” arttırmak için önemli bir araç olan, dünyadaki söz sahibi “sıralama sistemlerini” metodolojik olarak incelemiş ve araştırma performansı kriterinin ne denli ön planda olduğuna vurgu yapılmıştır. Bu vurgu ile beraber, üniversitelerimizin bu sıralamalardaki konumları da incelemiş, dolayısıyla bütüncül bir yaklaşımla ülkemiz üniversitelerinin eksik olduğu bu konuya yani “araştırma performansı” konusuna dikkat çekilmek istenmiştir.
Araştırma performansını arttırıp dünya sıralama sistemlerindeki konumunu iyileştiren bir yükseköğretim alanı, ülkesini, küresel ölçekte daha görünür kılabilir. Üniversitelerin araştırma performansı artarsa, sıralama sistemlerindeki konumu iyileşir, sıralama sistemlerindeki konumu iyileşirse, kalite algısı ve bilinilirliği artar; bu da o ülkenin yükseköğretim alanındaki imajının güçlenmesine ve dolayısıyla da uluslararası yükseköğretim alanında daha görünür olmasına sebep olur.
Globalization, a concept which has been shaping the world for several years, has manifested itself in the field of higher education in the form of “internationalization.” As a concept that has gradually increased in significance in higher education both in the world and Turkey, internationalization as a process should be considered together with quality. The concept of “quality” is highly debated and evaluated in terms of various dimensions, and it has the potential to make universities more competitive in the field of international higher education, thus increasing their market share. Even though asserting that a university is of high quality sounds like perception, there are concrete indicators on which this perception is actually based upon. University ranking systems that share these indicators with the public have been developed. The most essential criterion in these systems is the research performance of a university. Therefore, in terms of a country’s higher education field, enhanced research performance and improved position in the world ranking systems might make it more visible on a global scale. If the research performance of a university is improved, its position in the ranking systems improves as well, which, in turn, enhances perceptions about its quality and its recognition. Consequently, this provides the country with a stronger image in the field of higher education, making it more visible in the arena of higher education internationally.