Psikolojik Dayanıklılık Programının (PDP) 15 Temmuz Darbe Girişiminde Eşi Gazi Olan Kadınların Travma Sonrası Stres ve Dayanıklılık Düzeylerine Etkisi

Author:

Number of pages:
919-936
Language:
Türkçe
Year-Number:
2020-Volume 15 Issue 3

Bu araştırma, Türkiye’deki 15 Temmuz Darbe Girişiminde eşi gazi olan kadınlara uygulanan Psikolojik Dayanıklılık Programının (PDP), travma sonrası stres ve dayanıklılık düzeylerine etkisini incelemek amacı ile yapılan yarı deneysel bir çalışmadır. Araştırmada 15 Temmuz Darbe Girişimi olayında eşi travmatik yollarla gazi olan ve bu konuda çalışan bir sivil toplum kuruluşuna (STK) 2016-2017 yılları arasında başvuran 28 kadına gerekli izinler alınarak ulaşılmıştır. STK’dan ulaşılan 28 gazi eşinden, ön testlerinde yer alan Post Travmatik Stres Bozukluğu Soru Listesi Sivil Versiyonu (PTSB-SLSV) ölçeğinde ortalamadan yüksek ve Kendini Toparlama Gücü Ölçeğinde (KTGÖ) ortalamadan düşük puan alan toplam 15 kadın yer almıştır. Deney grubundaki 15 kadın, bulundukları semte göre ikiye ayrıldı (n=7 ve n=8). PTSB-SLSV ve KTGÖ’den alınan puanlara göre oluşturulan bu iki deney grubuna araştırmacı tarafından geliştirilen 8 oturumluk, psikolojik müdahale grup programı olan PDP uygulanmıştır. Tüm katılımcılara program öncesi, sonrası ve 2,5 ay izlemede PTSB-SLSV ve KTGÖ ölçekleri uygulanmış ve programın etkisi ve kalıcılığı değerlendirilmiştir. Araştırmanın veri analizinde tekrarlı ölçümler için tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Yapılan bu çalışma ile iki temel sonuca varılmıştır; psikolojik dayanıklılık programı kadınların travma sonrası stres düzeylerini azaltmada etkili olmuştur. Bununla birlikte bu programın, kadınların psikolojik dayanıklılık düzeylerini arttırmada etkili olduğu ve bu etkinin kalıcı olduğu görülmüştür. Araştırmanın bulguları, ilgili alanyazın doğrultusunda tartışılmış ve çeşitli öneriler sunulmuştur.

Keywords


This quasi-experimental research investigated the effects of Psychological Resiliency Program (PRP) in post-traumatic stress and resiliency level of veteran’s spouses at the 15 July Coup Attempt in Turkey. In the study, 28 women whose husbands were veterans due to the 15 July Coup Attempt and who applied to a non-governmental organization named as Association of 15 July between 2016-2017 were reached with the necessary permissions. The study was conducted with 15 women from 28 women having a veteran spouse at 15 July Coup Attempt and obtaining a high score on the Post Traumatic Stress Disorder Checklist Civil Version (PCL-C) and a low score on the Resilience Scale in pre-test assessment. The 15 women in the experimental group were divided into two according to their location (n=7 and n=8). Two experimental groups received PRP which is an 8-session, psychological intervention group program developed by the researcher. To determine the immediate and long-term effects of the PRP program, post-tests were applied on all the participants before PRP, after PRP, and 2,5-months after the PRP, respectively. For repeated measures in data analysis of the research, one-way ANOVA has been used. This study has pointed out that psychological resiliency program was signifacntly effective in reducing post-traumatic stress level in women. Moreover, PRP was significantly effective in increasing psychological resiliency level of women, permanently. The findings have been discussed in accordance with the related literature and recommendations were made to the related parties.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 1,142
Number of downloads 673

Share

Turkish Studies-Social Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.