Üniversite Öğrencilerinin Egzersizde Temel Psikolojik İhtiyaçlarını Öngörmede Egzersizde Davranışsal Düzenlemelerin ve Hedef Yöneliminin Rolü

Author:

Number of pages:
321-341
Language:
Türkçe
Year-Number:
2020-Volume 15 Issue 1

Bu çalışmanın amacı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde 2018-2019 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören üniversite öğrencilerinin egzersizde temel psikolojik ihtiyaçlarını öngörmede egzersizde davranışsal düzenlemelerin ve hedef yöneliminin rolünü incelemektir. Araştırmada ayrıca fiziksel aktivite düzeyi ile egzersizde temel psikolojik ihtiyaçlar, davranışsal düzenlemeler ve hedef yönelimi ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmaya 283 üniversite öğrencisi (nerkek= 156; Xyaş= 20.64±3.58 ve nkadın= 127; Xyaş=19.65±4.10) gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılara kişisel bilgi formu, “Egzersizde Hedef Yönelimi Ölçeği (EHYÖ)”, “Egzersizde Davranışsal Düzenlemeler Ölçeği (EDDÖ)” ve “Egzersizde Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği (ETPİÖ)” ve “Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA)” uygulanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik analizi (ortalama ve standart sapma), hiyerarşik regresyon analizi ve Pearson Momentler Çarpım Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde hiyerarşik regresyon analizi sonucunda, içsel ve içe atımla düzenleme ile görev yönelimi yeterlik ve özerklik ihtiyacını pozitif yönde yordarken; dışsal düzenleme yeterlik ihtiyacını negatif yönde öngörmüştür. İlişkili olma ihtiyacı ise içsel ve içe atımla düzenleme ile görev ve ego yönelim tarafından pozitif yönde öngörülmüştür. Katılımcıların fiziksel aktivite düzeyleri içsel ve içe atımla düzenleme ve yeterlik, özerklik ve ilişkili olma psikolojik ihtiyaçları ile pozitif ilişkili bulunmuştur. Sonuç olarak, egzersizi eğlenerek ve zevk alarak, içselleştirerek yapan bireyler ve egzersiz yaparken hedefler koyan kişilerin egzersiz yaptıklarında yeterlik, özerklik ve ilişkili olma ihtiyaçlarını tatmin ettikleri; sağlık, fiziksel görünüm gibi dışsal sebeplerle egzersiz yapan bireylerin egzersizde yeterlilik ihtiyaçlarının azaldığı; egzersizi kendisini başkalarıyla karşılaştırarak yapan, kendi hedeflerinden çok dışsal hedefler koyan bireylerin de egzersizde ilişkili olma ihtiyacını karşıladıkları görülmüştür. Araştırmanın bir diğer sonucu ise egzersizi eğlenerek ve içselleştirerek yapan bireyler ile egzersizde yeterlik, özerklik ve ilişkili olma ihtiyaçlarının tatmin eden üniversite öğrencilerinin daha aktif bir yaşam tarzına sahip olduklarıdır.

Keywords


The aim of this study is to investigate the role of unıversity students’ exercise behavioral regulation and goal orientation in predicting their basic psychological needs in exercıse. There are 283 university student voluntarily participating in this study (nmale= 156; Xage= 20.64±3.58 ve nfemale= 127; Xage=19.65±4.10). Personal information form, “Goal Orientation in Exercise Questionnaire”, “Behavioral Regulations in Exercise Questionnaire”, “Basic Physiological Needs in Exercise Questionnaire” and “International Physical Activity Questionnaire (IPAQ)” were applied to the participants. Descriptive statistics analysis (mean and standard deviation), hierarchical regression analysis and Pearson Product Moment Correlation Analysis were used for analyzing the data. As a result of hierarchical regression analysis, while the task orientation with internal and introjected regulation, positively predicts the need for competence and autonomy on the other hand, external regulation has predicted competence negatively. Relatedness has been positively predicted by internal and introjected regulation and task and ego orientation. The physical activity levels of the participants were positively related to internal and introjected regulation and competence, autonomy and relatedness psychological needs. As a result, individuals who exercise by having fun and enjoying, internalizing, and setting goals while exercising satisfy their needs for competence, autonomy and relatedness. It has been observed that individuals who exercise for external reasons such as health and physical appearance, their competence needs were reduced in exercise. In addition, students who exercise by comparing themselves with others and have external targets rather than their own targets saticfied their relatedness needs in exercise. Another result of the study is that the university students who exercise by having fun and internalizing are satisfied their competence, autonomy and relatedness needs in exercise have a more active lifestyle.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 795
Number of downloads 1,047

Share

Turkish Studies-Social Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.