İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Epistemolojik İnanç Düzeyi (Bolu Abant izzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Örneği)

Author:

Number of pages:
425-436
Language:
Türkçe
Year-Number:
2020-Volume 15 Issue 3

Bu çalışmanın amacı ilahiyat fakültesi lisans öğrencilerinin öğrenmeye yönelik epistemolojik inanç düzey durumlarını tespit etmek ve öğrencilerin öğrenmeye yönelik epistemolojik inançlarını belli değişkenler açısından irdelenmesidir. İlişkisel tarama modelindeki araştırma ilahiyat fakültesinde lisans eğitimi almakta olan 371öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın veri toplama aracı Sing-Chai, Teo ve Beng-Lee (2009) tarafından geliştirilmiş ve daha sonra Kutluca, Soysal ve Radmard (2018) tarafından Türkçe’ye uyarlanmış olan “Epistemolojik İnançlar Ölçeği” ile “Kişisel Bilgi Formu” olarak iki bölümden oluşmaktadır. Öğrencilerin bilimsel epistemolojik inanç düzeylerini belirlemek için; alt boyutların ortalama (X) ve standart sapma (SS) puanları hesaplanmış, cinsiyet gibi iki değişkenli parametreler bağımsız gruplar t testi ile yaş grubu ve sınıf düzeyi gibi üç ve daha fazla sayıda değişkene sahip parametreler ise tek yönlü varyans analizi (anova) kullanılarak analiz edilmiş ve bu şekilde istatistiki sonuçlara ulaşılmıştır. Ek olarak, gruplar arasında oluşan farkın tespit edebilmek için de tukey testi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, ilahiyat fakültesi öğrencilerinin epistemolojik inanç düzeylerinin gelişmiş olduğunu söylemek mümkündür. Bununla beraber yapılan araştırma sonucunda ilahiyat fakültesinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin okula başladıkları hazırlık sınıfı ile ilerleyen sınıflardaki öğrenmeye yönelik epistemolojik inanç düzeyleri arasında anlamlı bir fark olduğu ve öğrencilerin cinsiyetlerinin ve sınıf düzeylerinin, öğrencilerin bilimsel epistemolojik inançlarının alt boyutlarını etkilediği de tespit edilmiştir.

Keywords


The aim of this study is to determine the level of epistemological belief in learning by the undergraduate students of the Faculty of theology and to examine the epistemological beliefs of the students in terms of certain variables. The research in the relational scanning model was carried out with the participation of 371 students who were studying for a bachelor's degree in the Faculty of theology. The research's data collection tool was developed by Sing-Chai, Teo and Beng-Lee (2009) and adapted into Turkish by Kutluca, Soysal and Radmard (2018). The data collection tool consists of two parts,” epistemological beliefs scale " and "Personal Information Form". Students ' scientific epistemological beliefs to determine their level of sub-dimensions, the average of (X) and standard deviation (SD) scores, calculated variables such as gender of the parameters of two independent groups t-test; three or more variable parameters, such as age group and grade level with one way analysis of variance (Anova) using the statistical conclusions were reached. In addition, the Tukey test was used to determine the difference between the groups. According to the results obtained, it is possible to say that the epistemological belief levels of the students of the Faculty of theology are improved. As a result of the research, there was a significant difference between the level of prep school students who started school and the level of epistemological belief in learning in later classes. It has also been found that the sexes and class levels of the students influence the lower dimensions of the students ' scientific epistemological beliefs.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 1,068
Number of downloads 576

Share

Turkish Studies-Comparative Religious Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.