Özel Amaçlı Türkçe Öğretimi Kapsamında Yunus Emre Enstitüsünün Hazırladığı Temel Türkçe Yardımcı Okuma Seti’ne İlişkin TÖMER Okutmanlarının Görüş ve Önerileri

Author:

Number of pages:
1391-1404
Language:
Türkçe
Year-Number:
2022-Volume 17 Issue 4

Dil öğretimi; çeşitli yönleri, farklı ya da özdeş bakış açılarıyla, geçmiş yıllarda olduğu gibi bugün de üzerinde durulan, güncelliğini koruyan bir mevzudur. Yeni bir dil öğrenmek isteyen kimselerin o dili farklı amaçlarla öğrendikleri düşünülmektedir. Dil öğretiminin gerçekleştirildiği sınıflarda ve hazırlanmış ders kitaplarında ise genel amaçlı dil öğretimine yer verilmektedir. Son zamanlarda Türkçe öğrenmek isteyenlerin sayısının arttığı gözlemlenmektedir. Özellikle farklı ülke ve bölgelerden çeşitli sebeplerle Türkçe öğrenmeye istekli olan bu gruplara yönelik Türkçenin özel amaçlı öğretimine kapı aralanmıştır. Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi sürecinin Kaşgarlı Mahmud Efendi tarafından kaleme alınan Divânü Lugâti’t-Türk adlı eser ile başladığı kabul edilmektedir. Türkçenin özel amaçlı olarak öğretilmesi sürecine bakıldığında Divânü Lugati’t-Türk’ten başlayarak günümüze kadar her ne kadar yeterli olmadığı düşünülse de çeşitli çalışmaların olduğu gözlemlenmektedir. Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi işini yurt dışında Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışı yapılanması olan Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri yürütürken, ülkemizdeki yabancılara Türkçe öğretimi işi ise üniversitelerin bir birimi olan TÖMER’ler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Yunus Emre Enstitüsünün 2020 Faaliyet Raporu’na ve enstitünün sayfasında yayımlanan son haberlere göre 61 ülkede 82 Yunus Emre Türk Kültür Merkezi yer almaktadır. Her geçen gün yeni bir merkezin açılması için çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmanın amacı özel amaçlı Türkçe öğretimi kapsamında Yunus Emre Enstitüsünün hazırladığı Temel Türkçe Yardımcı Okuma Seti’ne ilişkin TÖMER okutmanlarının görüş ve önerilerine ulaşmaktır. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışmasına uygun olarak tasarlanan çalışmanın çalışma grubunu Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi TÖMER’de görev yapan 8 Türk dili okutmanı oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında veriler, uzman görüşüne başvurularak hazırlanmış olan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Araştırma öncesinde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulundan 07/07/2022 tarihli 2022/05/12 sayılı karar ile etik kurul izni alınmıştır. Çalışmanın verileri betimsel analiz tekniğiyle çözümlenmiştir. Araştırmaya katılım sağlayan Türk dili okutmanlardan elde edilen verilere göre özel amaçlı Türkçe öğretimi kapsamında hazırlanmış olan Temel Türkçe Yardımcı Okuma Seti’nin günümüz şartları için yeterli fakat ilerleyen süreçler için geliştirilmesi gereken bir set olarak değerlendirilmiştir.

Keywords


Language teaching, With its various aspects, different or identical perspectives, is a topic that is emphasized today as it was in the past, and that maintains its currency. It is thought that people who want to learn a new language learn that language for different purposes. In the classrooms where language teaching is carried out and in the prepared textbooks, general purpose language teaching is included. It has been observed that the number of people who want to learn Turkish has increased recently. Particularly for these groups who are willing to learn Turkish for various reasons from different countries and regions, the door has been opened for specific-purpose teaching of Turkish. It is accepted that the process of teaching Turkish as a foreign language started with the work called Divânü Lugâti't-Türk written by Kaşgarlı Mahmud Efendi. When we look at the process of teaching Turkish for specific purposes, it is observed that there are various studies starting from Divânü Lugati't-Türk until today, although it is thought that it is not sufficient. While the teaching Turkish as a foreign language abroad is carried out by Yunus Emre Turkish Cultural Centers, which is the overseas organization of Yunus Emre Institute, the work of teaching Turkish to foreigners in our country is carried out through TÖMERs, a unit of universities. According to the 2020 Annual Report of Yunus Emre Institute and the latest news published on the institute's page there are 82 Yunus Emre Turkish Cultural Centers in 61 countries. Efforts are being made to open a new center every day. The aim of this study is to reach the opinions and suggestions of TÖMER instructors regarding the Basic Turkish Supplementary Reading Set prepared by Yunus Emre Institute within the scope of specific purpose Turkish teaching. Participants of the study, which was designed in accordance with the case study, which is one of the qualitative research methods, consists of 8 Turkish language instructors working at Kırşehir Ahi Evran University TÖMER. Within the scope of the study, the data were collected with a semi-structured interview form prepared by consulting the expert opinion. Prior to the research, ethics committee approval was obtained from the Social and Human Sciences Scientific Research and Publication Ethics Committee of Kırşehir Ahi Evran University with the decision dated 07/07/2022 and numbered 2022/05/12. The data of the study were analyzed by descriptive analysis technique. According to the data obtained from the Turkish language instructors participating in the research, the Basic Turkish Supplementary Reading Set, which was prepared within the scope of specific-purpose Turkish teaching, was evaluated as a set that is sufficient for today's conditions but needs to be developed for the following processes.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 257
Number of downloads 275

Share

Turkish Studies - Language and Literature
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.