Dunâ Gâlî’nin ‘Menâzilu’l-Vahşe’ İsimli Romanında Vatan ve Sürgün الوطن والمنفى في رواية

Author:

Number of pages:
343-355
Language:
Arapça
Year-Number:
2024-Volume 19 Issue Ö1

Çoğu zaman, insan ve aynı vatandaki diğer bireyler, gerek ülkeleri içinde gerekse dışında, yaşamlarında dalgalanmalara maruz kalmaktadır. Vatan sevgisi, farklı ırklar ve inançlar üzerinde ortak bir manevi unsur ve insanî bir içgüdü olduğundan, bireyler kimliklerini kaybettiklerinde veya vatanlarını terk etmek zorunda kaldıklarında bu durumu derinden hissetmeye başlamaktadır. Bu sebeple, insan, acı dolu gerçekliğini hafifletmek adına farklı yollarla kendini ifade etme arayışına girer; bazen bu gerçekliği çeşitli yöntemlerle resmeder, bazen de okuyucuyu hayal etmeye ve düşünmeye zorlayan alternatif bir anlatım tarzıyla gerçekliğin tersine gitmeye çalışır. Günümüzde, roman, gerçekliği bütün yönleriyle yansıtmaya çalışan edebi türler arasında öne çıkmaktadır. Irak romanı da başlangıcından bu yana bu özelliği ile belirginleşmiştir; çünkü Irak'ın gerçekliği, sıkıntılar ve zorluklar arasında gidip gelen bir yapıdadır ve bu durum, roman üretimini belirgin bir şekilde etkilemiştir. Bu acı dolu gerçeklik, bazı müelliflerin hayatlarını vatanlarının sınırları dışında geçirmesine neden olmuştur. Yazar Duna Gali, vatandan uzak olmanın ve gurbetin yarattığı yabancılaşma duygusunu yaşamış ve özlemin hayatın tadına engel olduğu bir dünyada kimliğini arayışa girmiştir. Yazar, genel olarak edebi üretimiyle, özellikle de romanlarıyla bu gerçekliğe meydan okumaya çalışmıştır. Çalışma kapsamında müellifin adı geçen romanda, vatan ve sürgün kavramını nasıl işlediği ele alınacak ve bunlarla okuyucuya hangi mesajları iletmek istediği üzerinde durulacaktır. 

Anahtar Kelimeler: Vatan, Sürgün, Romanlar, Duna Gali, Menâzilu’l-Vahşe (Mahrumiyet Evleri) Romanı.

 

الوطن والمنفى في رواية "منازل الوحشة" للكاتبة  دنى غالي

 

الملخص

 

في كثيرٍ من الاحيان يعاني الانسان ونظرائه في الوطن الواحد تقلباتٍ  في واقعهم، سواءً كان في داخل بلادهم او في خارجها، ولان حب الوطن كيان معنوي وفطرة إنسانية على مختلف الاجناس والعقائد فيبدأ معاناتهم متى ما يشعرون بضياع هويتهم او مغادرتهم لوطنهم، ولذلك يلجأ الانسان الى التعبير عن واقعه بشتى الطرق ليخفف من واقعه المؤلم فيرسم الواقع بأساليب مختلفة او يحاول ان يعاكس الواقع بطريقة عرض مغايرة تجبر القارئ للتخيل والتأمل. واليوم الرواية هي الجنس الأقرب لترجمة الواقع، واتسمت الرواية العراقية بهذه الصفة منذ نشأتها لان الواقع العراقي واقع متقلب بين الهموم والمصاعب مما يؤثر تأثيرًا جليًا في الانتاج الروائي، وهذا الواقع المؤلم جعل من بعض المبدعين ان يمضوا حياتهم خارج اسوار وطنهم ، والكاتبة دنى غالي احدى الكاتبات التي عاشت مشاعر البعد والغربة في غربتها واصبحت تبحث عن هويتها في واقعٍ بات فيه الشوق للوطن حائلاً امام لذة الحياة، و سعت الكاتبة الى تحدي واقعها بنتاجها الأدبي عمومًا والروائي خصوصًا.

 الكلمات المفتاحية: (الوطن، المنفى،  روايات، دنى غالي، منازل الوحشة)

Keywords


People, along with their compatriots, often experience fluctuations in their lives, both within their countries and abroad. Since love for the homeland is a common spiritual element and a human instinct shared across different races and beliefs, individuals begin to feel a deep sense of loss when they are forced to leave their homeland or lose their identity. Consequently, people seek various ways to express themselves in an effort to alleviate the pain of their harsh reality. At times, they depict this reality through various artistic methods, while at other times, they attempt to go against reality by using alternative forms of narration that compel readers to imagine and reflect. Today, the novel stands out among literary genres as one that endeavors to portray reality in all its dimensions. Iraqi novels have distinguished themselves with this characteristic since their inception, as Iraq’s reality is one of constant hardship and struggle, which has had a profound impact on the production of novels. This painful reality has driven some authors to live their lives beyond the borders of their homeland. Duna Gali, in particular, has experienced the sense of alienation brought on by exile and the distance from her homeland, and has found herself in search of identity in a world where longing for her country obstructs the enjoyment of life. Through her literary works in general, and her novels in particular, Gali has sought to challenge this reality. This study will explore how the author addresses the concepts of homeland and exile in her novel Menazilu’l-Vahşe and will examine the messages she aims to convey to the reader through these themes.

Keywords: Homeland, Exile, Novels, Duna Gali, Menazilu’l-Vahşe (Homes of Deprivation).

Keywords

Article Statistics

Number of reads 28
Number of downloads 35

Share

Turkish Studies - Language and Literature
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.