Metindilbilimden Görüntüdilbilimine Geçiş

Author:

Number of pages:
1621-1634
Language:
Türkçe
Year-Number:
2020-Volume 15 Issue 4

İletişim olaylarındaki gelişmelerin yanı sıra metinlerin özelliklerini inceleyen metindilbilim konusunda da yeni gelişmeler meydana gelmektedir. Son zamanlarda metin kullanıcıları olarak birçok iletişim biçimleri ile karşı karşıya kalmaktayız. Özellikle medyada yeni etkileşim çeşitleri, hatta bazı özel ve yeni metin türleri farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Medyada görülen bu karışık ifadeler ve farklılıklar iletişimin rutin yapısından uzaklaşarak yavaş yavaş resmi bir bakış açısı haline gelmiştir. Birbirleriyle birleştirilen sözcükler farklı metin içerikleri ve kurallarına göre yeni yapılara dönüştürülmektedir. Hipermetinler, televizyon yayınları, radyo programları, basın metinleri, dijital ve görsel-işitsel sunumlarla sürekli olarak alıcıların ilgisine göre calı tutulmaya çalışılarak dil, görüntü, ses ve müzik gibi farklı yöntemlerin etkileşimi, tüm kitle iletişim araçlarındaki metinlerin temelini oluşturur hale gelmiştir.Günümüzün iletişim yelpazesi, yayıncı tarafından bilinçli bir şekilde hazırlanan, dil, görüntü, grafik, renk, yazı tipleri, medya ortamını etkileyen metin türü ve alıcı grubun iletişimsel-işlevsel özgünlüğüne hitap eden metin yapılarına dönüşmüştür. Böylece metinler sadece dil aracılığıyla ve harflerle değil aynı zamanda jestler, yüz ifadeleri, resimler, sözlü yapılar, tipografi, animasyon gibi başka karakter ve özelliklerle de hayat bulmaktadır. Bugüne kadar yerleşik olan kavramlardan bazılarının terk edilmesi, geri kalanının ise dönüştürülmesi neticesinde kısa zaman içinde herkesin hayatına giren internetle her bir farklılık, yenilik ve kullanımlar birey ve toplum yaşamında değişik etkiler meydana getirmiştir. Bu süreçte medyanın etkileşim kavramından çıkardığı anlam çerçevesinde dijital dil görüntülerinin internet kullanıcıları tarafından farklı şekillerde yorumlanan statik veya animasyonlu görüntülere göre düzenlendiğini sıkça görmekteyiz. Bu farklılıklara göre dil, imge, simge ve metinleri inceleyen farklı dilbilim dallarından söz edilmeye başlanmıştır. Genellikle konular bazen yaratıcı, bazen düşündürücü, bazen de esprili, alaycı bir biçimde değiştirilerek internet üzerinden farklı şekillerde ön plana çıkan şekiller ve metinler dikkat çeker hale gelmiştir. Kitle iletişim araçlarındaki bu eğilimleri ve dijital tüm gelişmeleri metindilbilimin ne ölçüde izlediği veya incelediği sorusu sıkça sorulmaya başlanmıştır. Bu tür özelliklerin varlığı doğrultusunda görüntüdilbilimi adında yeni bir dilbilim alanı ortaya atılmıştır. Biz de bu çalışmamızda bu iki dilbilim alanına özgü özellikleri ve farklılıkları ortaya koymaya çalışacağız.

Keywords


New developments are taking place for text linguistics, which examines the texts in these communication events, as well as individuals who communicate about communication, discussion and information transfer in the running of daily life. As text users, we come across many forms of communication in media patterns and we encounter new types of interaction, even some special and new text features. Mixed expressions and differences, especially in the media, move away from the routine structure of communication and gradually become the norm of communication with an official perspective. Words that can be combined with each other are created according to different text contents and rules. Hypertext, television broadcasts, radio programs, press texts are constantly shaped by the interest of the buyers with digital and audio-visual presentations. Thus, the interaction of different methods such as language, image, sound and music forms the basis of the texts in all mass media.

Today's communication spectrum is transformed into a text structure that is consciously prepared by the publisher, with language, image, graphics, color, fonts, the type of text that affects the media environment, and the distinctive originality of the receiving group within the framework of the communicative-functional text. Thus, texts come to life not only through language and letters, but also with other characters and features such as gestures, facial expressions, typography, pictures, verbally, typography, animation. As a result of the abandonment of some of the concepts that have been established to date, and the rest of them, every difference, innovation and usage creates different effects in the life of the individual and society with the internet, which has entered in everyone’s life in a short time. In this process, digital language images are based on static or animated images interpreted by internet users in different ways within the meaning of media from the concept of interactivity. According to these differences, different linguistics branches have begun to be examined that examine language, image and texts. Generally, the topics are sometimes creative, sometimes thought-provoking, sometimes humorous, cynical, and the forms and texts that stand out in different ways on the internet attract attention. The question of the extent to which linguistics monitors or examines these trends in mass media and all digital developments has begun to be asked frequently. In line with the existence of such features, a new linguistics field called pictorial linguistics has been introduced. In this study, we will try to reveal the characteristics and differences of these two linguistics.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 630
Number of downloads 838

Share

Turkish Studies - Language and Literature
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.