Fransızca Konuşan Uluslararası Öğrencilerin Türkiye’de Yükseköğrenimlerine Devam Etmek İçin Tercihlerini Belirleyen Faktörlerin ve Nedenlerin Analizi

Author:

Number of pages:
281- 300
Language:
İngilizce
Year-Number:
2023-Volume 18 Issue 1

Covid-19 pandemisi, art arda gelen kısıtlamalar ve sınırların kapanmasıyla dünyadaki öğrenci hareketliliği üzerinde önemli bir etkiye sahip oldu. Ancak ticaretteki bu yavaşlama seyahatleri durdurmadı ve pandemi sonrası talep giderek daha önemli hale geldi. Dolayısıyla, yükseköğretim çerçevesindeki uluslararası hareketliliğe olan talep gittikçe artmakta olup yalnızca siyasi bir bakış açısından değil, aynı zamanda ekonomik açıdan da büyük bir sorun haline gelmektedir. Son yıllarda Türkiye, uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapan bir ülke olarak öne çıkmaktadır. Bu sebeple, giderek daha fazla Fransızca konuşan öğrenci Türk üniversitelerinde okumayı tercih etmektedir. Bu çalışmanın amacı, işbu uluslararası öğrencilerin Türkiye’ye okumaya gelmeyi tercih ettiklerini, karşılaştıkları sorunları ve ayrıca burada özellikle Bursa Teknik Üniversitesi’nde öğretim görme kararlarından memnun olup olmadıklarını etkileyen faktörleri ve nedenleri belirlemektir. Bu çalışma için 2021-2022 eğitim - öğretim yılında Bursa Teknik Üniversitesi'nde Fransızcanın resmî veya ikinci dil olduğu 13 farklı ülkeden gelen Fransızca konuşan uluslararası öğrencilerle anket ve yarı yapılandırmış görüşmelerden oluşan karma bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırma sonucunda, Türkçe dili ile ilgili yaşadıkları zorluklara rağmen, Fransızca konuşan öğrenciler Türk üniversitelerindeki eğitim kalitesini ve yerel halkın misafirperverliğini takdir ederek bu kararlarından pişmanlık duymamaktadırlar. Ayrıca, Türk üniversite sisteminin mühendislik öğrencileri için sağladığı avantajların ve Türkiye'nin çoğunluğunun Müslüman bir ülke olmasının da kararlarını büyük ölçüde etkilediği görülmektedir.

Keywords


The Covid-19 pandemic has had a significant impact on student mobility in the world with successive confinements and the closing of borders. However, this slowdown in trade has not stopped travel and post-pandemic demand is increasingly important. Thus, the demand of international mobility in higher education continues to increase and is becoming a major challenge not only from a political point of view but also an economical one. In recent years, Türkiye assert itself as a host country for international students and more and more French speaking students choose to study in Turkish universities. The aim of this research is to determine the factors and the reasons why French speaking international students decide to study in Turkish universities, the difficulties they face during their higher education and their satisfaction with their decision to study in Türkiye in general and at Bursa Technical University in particular. A mixed research consisting of a survey and semi-directed interviews was conducted at Bursa Technical University during the 2021-2022 academic year with French speaking international students from 13 countries where French is the official or second language. The results show that these students do not regret their decision to come and study in Türkiye and at Bursa Technical University because they appreciate the quality of education and the hospitability of the local population but language remains their main problem. Moreover, it appears that the advantages of the Turkish university system for engineering students and Türkiye being a mostly Muslim country greatly affect their decision.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 215
Number of downloads 453

Share

Journal of Turkish Studies
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.