Ortaokul Öğrencilerinin Beden Eğitimi ve Spor Dersine İlişkin Tutumlarının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi (Elazığ Örneği)

Author:

Number of pages:
2247-2260
Language:
Türkçe
Year-Number:
2021-Volume 16 Issue 5

Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine ilişkin tutumlarını bazı değişkenler açısından incelemektir. Araştırma grubunu, Elazığ ili Mustafa Kemal Ortaokulu’nda 2018-2019 eğitim-öğretim yılında 5., 6., 7. ve 8. sınıflarda öğrenim gören 242’si erkek, 207’si kız olmak üzere toplam 449 gönüllü öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ile birlikte 2008 yılında Güllü ve Güçlü tarafından geliştirilen “Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel olarak çözümlenmesinde SPSS paket programından faydalanılmıştır. Verilerin homojen dağılıp dağılmadığının tespiti için yapılan normallik analizleri sonucunda normal dağıldığı kabul dilmiş ve bu verilere parametrik testler uygulanmıştır. İki bağımlı grubun karşılaştırılması için Paired Samples t testi uygulanırken, üç ve daha fazla grubun karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi ve istatistiksel olarak anlamlı farklılıkların olduğu analizlerde farklılaşmanın hangi gruptan kaynaklandığının anlaşılması için Post-Hoc testlerinden (Tukey HSD) testi uygulanmıştır. Normal dağılım göstermeyen verilerin çözümlenmesinde ise üç ve daha fazla gruplar için Kruskal-Wallis testi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p < 0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmada öğrencilerin derse ilişkin tutum ve davranışlarının şekillenmesinde ebeveynlerinin eğitim durumları, meslekleri ve spor alışkanlıkları ile birlikte kardeş sayısı gibi değişkenler arasında anlamlı farklılıklar olmadığı tespit edilmiştir (p > 0.05). Buna karşın öğrencilerin, yaş, cinsiyet ve ailenin gelir düzeyi gibi değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunduğu gözlemlenmiştir (p < 0.05). Bu bulgular neticesinde, öğrencilerin derse yönelik tutumlarının incelenmesi ve bunlara uygun politikaların saptanabilmesi için yaş, cinsiyet ve ailenin gelir düzeyi gibi birtakım demografik unsurların birincil derecede önem arz ettiğini söylemek mümkündür.

Keywords


The purpose of this research is to examine the attitudes of secondary school students towards physical education and sports courses in terms of some variables. The research consists of 5th, 6th, 7th and 8th grade, totally 449 volunteer students, 242 males, 207 females, attending Mustafa Kemal Secondary School located in located in Elazığ city center. In the study, personal information form and Physical Education Course Attitude Scale (PECAS) developed by Güllü and Güçlü (2008) were used together as data collection tool (Güllü & Güçlü, 2009). SPSS 16.0 package program was used in the analysis of the data obtained in the study. As a result of the normality analysis performed to determine whether the data were homogeneously distributed or not, it was observed that the data were normally distributed, and parametric tests were applied to these data. While the Paired Samples-t test was used to compare two dependent groups, one-way analysis of variance (ANOVA) test was used for comparison of three or more groups, and Tukey HSD post-hoc test was applied to understand which group the differentiation originated from in analyzes with statistically significant differences. The Kruskal-Wallis test was used for three or more groups in the analysis of data that were not normally distributed. A p-value of less than 0.05 is considered significant. In the study, it was determined that there were no significant differences (less than 0.05 p-value) in the shaping of students’ attitudes and behaviors towards the course, among variables such as their parents’ educational status, profession and sports habits, and the number of siblings. On the other hand, it was observed that there were statistically significant differences (less than 0.05 p-value) between variables such as students’ age, gender and family’s income level. As a result of these findings, it is possible to support that some demographic factors such as age, gender and family’s income level reaffirmed the primary importance in order to examine students’ attitudes towards the course and to determine appropriate policies.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 491
Number of downloads 632

Share

Turkish Studies-Educational Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.