Ortaokul 8. Sınıf Öğrencilerinin Dijital Oyun Bağımlılıklarının Gündelik Hayatlarına, Aile ve Diğer Sosyal Çevre ile İlişkilerine Etkileri

Author:

Number of pages:
217-239
Language:
Türkçe
Year-Number:
2021-Volume 16 Issue 1

Hızla gelişen ve değişen teknoloji ile birlikte insanlar farklı alışkanlıklar kazanmaktadır. Özellikle bilişim alanındaki gelişmeler ile birlikte, bilişim teknoloji araçlarının kullanımı, internetle birlikte insanları yeni alışkanlıklara itmektedir. Bu konudaki alışkanlıklardan birisi de dijital oyunlardır. Hemen hemen her yaş grubundaki bireyler için ilgi çeken dijital oyunlar, bu çalışmanın araştırma desenini oluşturan ortaokul öğrencileri arasında da oldukça yaygındır. Öğrenciler için, Milli Bakanlığınca da desteklenen ve hazırlanan eğitsel amaçlı dijital oyunlar olsa da eğlence amaçlı oyunlar, öğrenciler için daha ilgi çekici gelmektedir. Ancak eğlence amacıyla oynanan dijital oyunların, öğrencilerde farklı problemlere yol açtığı düşünülmektedir. Sanal ortamda fazlasıyla vakit geçiren öğrencilerin gerçek yaşamdan uzaklaştığı, artan oyun bağımlılığı ile birlikte gündelik yaşamdaki sorumlulukların aksatıldığı, gerek aile içi gerekse arkadaş ortamında sosyalleşme, etkileşim ve iletişimin olumsuz etkilendiği düşünülmektedir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında Burdur ili Bucak ilçesi Adnan Menderes Ortaokulu 8. Sınıfta öğrenim gören öğrencilerden kartopu tekniği ile belirlenen 11 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın verileri açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış olup; verilerin çözümlenmesinde ise nitel araştırma analiz tekniklerinden içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Güz yarıyılında Kasım-Aralık aylarında yapılan araştırma sonucunda, 8. Sınıf öğrencilerinin genelde birbirlerinden etkilenerek veya öğrenerek, dijital oyun oynama alışkanlığı kazandıkları ve bu şekilde arkadaşlıklarını dijital ortama taşıdıkları, aile tutum ve yapılarının dijital oyun bağımlılığının oluşmasında ve sürdürülmesinde önemli bir etken olduğu, artan oyun bağımlılığı ile birlikte aile bağları ve aile içi iletişimin azaldığı, dijital oyun bağımlıklarının gündelik hayatlarını az da olsa etkilediği ancak bu etkinin giderek artabileceği, sorumluluklardan uzaklaşılabileceği sonuçlarına ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra savaş-silah oyunlarının silah sahibi olmak gibi istenmedik etkilere yol açtığı ve ayrıca sanal arkadaşlık ilişkilerinin ve dijital oyun bağımlılığının zamanla şiddet, saldırganlık ve istismar gibi olumsuzlara neden olabileceği araştırma sonuçlarına yansımıştır.

Keywords


With the rapidly developing and changing technology, people gain different habits. Especially with the developments in the field of informatics, the use of information technology tools pushes people to new habits with the internet. One of the habits in this regard is digital games. Digital games, which attract attention for individuals of almost every age group, are also very common among middle school students who form the research pattern of this study. Although there are digital games for educational purposes, which are also supported and prepared by the Ministry of National Education for students, entertainment games are more interesting for students. However, it is thought that digital games played for entertainment purposes cause different problems for students. It is thought that students who spend a lot of time in the virtual environment move away from real life, with increasing game addiction, daily life responsibilities are disrupted, and socialization, interaction and communication in the family and in the environment of friends are negatively affected. The study group of the research consists of 11 students determined by the snowball technique among the students studying in the 8th grade of Adnan Menderes Secondary School in Bucak district of Burdur province in the 2019-2020 academic year. Interview technique, one of the qualitative research methods, was used in the study. The research data were collected with a semi-structured interview form consisting of open-ended questions; Content analysis technique, one of the qualitative research analysis techniques, was used in analyzing the data. As a result of the research conducted in November-December in the fall semester, 8th grade students generally gain the habit of playing digital games by being influenced by or learning from each other and thus transfer their friendship to the digital environment, family attitudes and structures are an important factor in the formation and maintenance of digital game addiction. It was concluded that family ties and intra-family communication diminish with addiction, digital game addictions affect their daily lives slightly, but this effect may increase gradually and responsibilities may be avoided. In addition, it is reflected in the research results that war-gun games have undesirable effects such as having a gun, and that virtual friendship relationships and digital game addiction can lead to negative effects such as violence, aggression and abuse over time.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 490
Number of downloads 713

Share

Turkish Studies-Educational Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.