Okul Öncesi Eğitime Devam Eden ve Etmeyen 60-72 Aylık Çocukların Değer Algılarına Ebeveyn Tutumlarının Etkisinin İncelenmesi

Author:

Number of pages:
1007-1028
Language:
Türkçe
Year-Number:
2023-Volume 18 Issue 3

Bütün toplumlar varlıklarını devam ettirebilmek için geçmişten gelen milli değerleri ile toplumlarca kabul edilebilen evrensel değerleri yeni nesle aktarım yapmak istemektedirler. Eğitimin toplumsal sorumluluğunu ifade eden değerleri benimseyen bireyler yetiştirmek toplumun, okulun ve ailenin en önemli vazifelerinden biridir. Eğitim, bireylere sadece akademik bilgiler kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda toplumsal değerleri, kültürel mirası ve insan haklarını da öğretmelidir. Eğitim, sadece bireylerin kişisel başarısı için değil, aynı zamanda bir toplumun ilerlemesi ve bir arada yaşamanın temelini oluşturur. Araştırmanın temel amacı okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden ve etmeyen 60-72 aylık çocukların değer algılarına ebeveyn tutumlarının etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 2019-2020 yılında okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden ve etmeyen 60-72 aylık 234 çocuk ve ebeveyn oluşturmaktadır. Araştırmada demografik bilgileri toplamak için “Kişisel Bilgi Formu”, çocukların değer algılarını ölçmek için “Okul Öncesi Değerler Ölçeği Aile Formu” ve ebeveyn tutumlarını ölçmek için “Ebeveyn Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma verileri istatistiksel paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde, Bağımsız Gruplar t Testi, Tek yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ebeveyn tutumları ile değer algıları arasındaki ilişki incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olduğu görülmüştür. Bu ilişkinin düşük düzeyde ve pozitif yönlü olduğu görülmüştür. Ebeveyn tutumlarındaki olumlu eğilimin değer algılarını da arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.

Keywords


All societies aim to pass down their national values from the past, as well as universally accepted values, to the new generation in order to sustain their existence. Fostering individuals who embrace the values expressing the societal responsibility of education is one of the most crucial duties of society, schools, and families. Education not only imparts academic knowledge but also teaches societal values, cultural heritage, and human rights. Education is fundamental not just for personal achievement but also for the progress of society and the foundation of living together harmoniously.. The main purpose of the study is to examine the effect of parental attitudes on the value perceptions of 60-72-month-old children who attend and do not attend preschool education institutions. The sample of the study consists of 234 children and parents who are 60-72 months old and attending or not attending preschool education institutions in the 2019-2020 academic year. "Personal Information Form" was used to collect demographic information, "Preschool Values Scale Family Form" was used to measure children's value perceptions, and "Parenting Attitude Scale" was used to measure parental attitudes. The research data was analyzed using statistical software. Independent Groups t-Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), and Pearson Correlation Analysis were used in the analysis of the data. As a result of the study, it was found that there was a statistically significant difference between parental attitudes and value perceptions. This relationship was found to be low-level and positive. It was concluded that the positive tendency in parental attitudes also increased the value perceptions.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 313
Number of downloads 497

Share

Turkish Studies-Educational Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.