Danışman Öğretmenin Bir Mentor Olarak ‘Sosyal Etkinliklere Katılımı Destekleme Rolü’: Aday ve Danışman Öğretmen Görüşleri

Author:

Number of pages:
959-976
Language:
Türkçe
Year-Number:
2021-Volume 16 Issue 2

Araştırmanın amacı, aday öğretmenlerin yetiştirilmesi sürecinde mentorluk ilişkisinde danışman öğretmen tarafından sergilenen veya sergilenmesi beklenen ‘sosyal etkinliklere katılımı destekleme rolüne ve rol davranışlarına’ ilişkin olarak aday ve danışman öğretmenlerin görüşlerini belirlemektir. Nitel araştırmada fenomenoloji deseni kullanılmıştır. MEB’e bağlı orta öğretim okullarında görevli 12 aday ve 9 danışman öğretmen maksimum çeşitlilik ve ölçüt örneklemesi ile belirlenmiştir. Katılımcılarla yarı yapılandırılmış formlar kullanılarak görüşülmüştür. Görüşler betimsel analize tabi tutulmuştur. Araştırma bulguları, aday öğretmen yetiştirme sürecinde, aday ve danışmanın mentorluk ilişkisi içinde, özellikle okul içi ve dışındaki ortak sosyal paylaşımlarda danışman öğretmenin ‘sosyal etkinliklere katılımı destekleme rolü (SEKDR)’ olarak tanımlanan yeni bir rolünü ortaya koymaktadır. Bu yeni rol ve rol davranışları, mentorluk ilişkisinin özellikle başlangıç döneminde sergilenmektedir ve aday öğretmenler için önemli bir etkiye sahiptir. Bu rol danışman ve aday arasında sosyal etkinlikler aracılığıyla güvene dayalı iletişim ve mentorluk ilişkisi bağının ilk oluşumunu tetiklemektedir. Taraflar mentorluk ilişkilerini, bu rolün etkisiyle şekillendirmekte ve bir sonraki aşamaya taşımaktadır. Ayrıca okul içi ve dışı sosyal etkinliklere katılım aday öğretmen yetiştirme sürecini de olumlu etkilemektedir. MEB, bu rolün önemi ve gerekliliği konusunda danışman mentorların farkındalığını artıracak çalışmalar gerçekleştirmelidir. Aday öğretmen yetiştirme sürecinde danışman ve aday öğretmenin mentorluk ilişkisini destekleyecek nitelikli sosyal etkinliklere öncelik verilmesini sağlayacak yönlendirmeler MEB tarafından yapmalıdır.

Keywords


The purpose of the study is to determine the opinions of candidate and advisor teachers, regarding ‘supporting participation in social activities role, and its role behaviors’ which are exhibited or expected to be exhibited by the advisor teacher, in the mentoring relationship in the candidate teacher training process. Phenomenology design was used in the qualitative study. 12 candidates and 9 consultant teachers working in secondary education schools of MoNE were determined by maximum diversity and criteria sampling and interviewed using semi-structured forms. Opinions were subjected to descriptive analysis. The findings of the study reveal a new role of advisor teachers, defined as ‘supporting participation in social activities role’. The new role and its role behaviors stand out especially in common social sharing within and outside the school and are exhibited especially in the initial period of the mentoring relationship in the candidate teacher training process. It has a significant impact on candidate teachers and triggers the first formation of a trust-based communication and mentoring relationship between the parties through social activities. The parties shape their mentoring relationship with the effect of this role and take it to the next level. In addition, participation in social activities inside and outside the school also positively affects the candidate teacher training process. MoNE should carry out studies that will increase the awareness of advisor mentors about the importance and necessity of this role and should provide guidance to prioritize qualified social activities that will support the mentoring relationship of advisor and candidate teacher.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 518
Number of downloads 565

Share

Turkish Studies-Educational Sciences
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.